12 invenții străvechi care le dau bătăi de cap cercetătorilor până în prezent

Cu cât oamenii de știință se adâncesc mai mult în studierea trecutului, cu atât mai multe întrebări le frământă mintea. Informațiile pe care le-am găsit noi demonstrează că predecesorii noștri au fost mai deștepți decât am crede.

Iată 12 invenții străvechi care arată de ce erau capabili strămoșii noștri.

1. Avionul columbian de aur, sec. IV-VII, e.n.

Avionul columbian de aur face parte din artefactele culturii Quimbaya.  În timp ce unii cercetători le consideră drept obiecte stilizate în baza păsărilor, alții cred că acestea sunt totuși avioane. Plus la toate, s-a descoperit că acestea chiar au proprietăți aerodinamice necesare pentru zbor.

2. Dodecahedra romană, sec. II-III e.n.

Sute de astfel de obiecte au fost găsite pe teritoriul Italiei, Angliei, Franței, Germaniei, Ungariei și a Vietnamului. Există mai multe ipoteze privind utilizarea acestora, printre care cea de: sfeșnic, zar sau instrument de calibrare a țevilor de apă.

3. Lentila Nimrud, anii 750-710, î.e.n.

Această lentilă confecționată din cristal de munte a fost găsită în anul 1853, pe teritoriul orașului Nimrud din Irak. Aceasta are proprietăți de mărire triplă și, cel mai probabil, că a fost folosită în calitate de lupă. Deși, unii cercetători consideră că aceasta putea fi o pare din telescop sau un element decorativ pentru mobilă.

4. Bateria de la Bagdad, aproximativ anul 2500, î.e.n.

Aceste baterii sunt compuse din vase de teracotă, care conțin în interior un cilindru de cupru, în care se află o tijă subțire de fier. Acestea aveau capacitatea să producă o tensiune de 2 volți. Nu sunt date concrete, însă, că acestea au fost folosite anume în acest scop.

5. Discul din Phaistos, anii 2700-1400, î.e.n.

Această farfurie din argilă a fost găsită în anul 1908 în orașul Phaistos. Proveniența acesteia nu a fost descoperită nici până astăzi, cert este că aceasta nu aparține locului în care a fost găsită, deoarece materialul din care a fost confecționată nu se găsește în zonă, la fel ca și inscripțiile care nu sunt caracteristice băștinașilor.

6. Tehnologia contrucției piramidelor, anul 1667, î.e.n.

Nici până astăzi cercetătorii nu au ajuns la o concluzie referitor la modul și materialele de construcție ale piramidelor. Există mai multe versiuni, una dintre care spune că blocurile de piatră ar fi fost create chiar la locul construcției.

7. Discul Sabu, anii 3100-3000, î.e.n.

Acest disc de piatră a fost găsit în cadrul unor săpături pe teritoriul Egiptului. Nu se cunoaște până în prezent cum a fost acesta utilizat, întrucât a fost găsit doar un singur exemplar. Respectiv, a fost exclusă ipoteza potrivit căreia acestea ar fi fost roți de la vreo unitate de transport, farfurii sau sfeșnice.

8. Mecanismul Antikythera, anul 100, î.e.n.

Acest dispozitiv a fost găsit pe o navă scufundată în anul 1901. El a fost numit „computerul străvechi”, deoarece cu ajutorul lui puteau fi urmărite corpurile cerești, numărul eclipselor de lună sau data începerii Jocurilor Olimpice.

9. Coloana de fier din Delhi, anul 415, e.n.

Aceasta este unul dintre obiectivele turistice ale Indiei. Lucrul de mirare în această privință este cum aceasta nu a ruginit timp de 1600 de ani? Unii cercetători spun că ea a fost confecționată dintr-un fier de meteorit, alții spun că totul se datorează stratului protector aplicat de străvechii meșteri indieni.

10. Sticla flexibilă, anii 14-37, e.n.

Un oarecare maestru a confecționat această cupă dintr-un material necunoscut și i-a dăruit-o împăratului Tiberius. Acesta a considerat că respectivul material poate devaloriza aurul și argintul și a dat ordin ca inventatorul sticlei flexibile să fie omorât, luând acest secret cu el în mormânt.

11. Seismoscopul lui Chang Heng, anul 132, e.n.

Acest seismoscop a fost inventat de către savantul chinez Chang Heng și potrivit cronicilor, în acea perioadă funcționa. Atunci când un cutremur urma să aibă loc din gura dragonului cădea o bilă de bronz direct în gura unei broaște.

12. Discul ceresc de la Nebra, sec.XVII, î.e.n.

Acest disc de bronz a fost găsit în anul 1999 în Germania. Pe el sunt reproduse soarele, luna și stelele. Se presupune că discul ceresc a fost utilizat pentru unele măsurări astronomice, deși au fost păreri că acesta nu ar fi fost un obiect autentic.

Sursa