3 metode simple prin care se deosebești OMG de alimentele obișnuite

Organismele modificate genetic (OMG) sunt un subiect foarte controversat la nivel mondial. De exemplu, în SUA, China și Canada se cultivă porumb, soia și cartof genetic modificat, iar în Austria, Grecia și Ungaria OMG-urile nu sunt tolerate.

La momentul actual, nu există studii care să demonstreze că aceste produse sunt dăunătoare pentru organism, însă dacă dorești ca pe masa ta să fie doar alimente 100% naturale, ar trebui să știi următoarele:

  • OMG – organisme modificate genetic (plante, animale, microorganisme) cărora li s-a prelevat material genetic de la alte organisme.
  • Produsele modificate genetic sunt rezistente la insecte dăunătoare, erbicide, ciuperci  și virusuri. Gustul lor se consideră mai bun, iar ritmul de creștere mai rapid, decât la produsele obișnuite.
  • Deocamdată, nu există cercetări care să demonstreze că OMG-urile sunt periculoase pentru om. De această părere sunt inclusiv și organizațiile internaționale.
  • OMG-urile pot provoca reacții alergice. De exemplu, dacă ai alergie la alune, iar tu ai mâncat un produs cu genele acestuia, cel mai probabil, că vei avea simptomele unei intoleranțe alimentare. De aceea, trebuie să citești atent informațiile de pe ambalaj.

1. Vezi ce scrie pe ambalaj

Produsele naturale sunt marcate corespunzător. De obicei, pe aceastea este indicat: „100% organic”, „Organic” sau „Made with organic ingredients”. Aceste inscripții garantează că produsele respective nu au fost realizate cu modificări genetice.

Atunci când e indicat: „Fără OMG”, „Non -OMG” sau „Made without genetically modified ingredients” atunci este clar că aceste produse sunt genetic modificate, dar în proporție de cel mult 0,9%.

În SUA fructele și legumele au un cod numeric din 5 cifre. Dacă prima cifră a codului este 8, aceasta înseamnă că produsele sunt transgenice.

2. Examinează aspectul exterior al produselor

rosii1

Organismele modificate genetic sunt perfecte. Au o formă corectă, mărimi similare și se păstrează mult timp. De obicei, pentru o rezistență mai mare la mediu și la insectele dăunătoare se adaugă gena Bacillus thuringiensis, care are proprietăți de eliberare a unor toxine ce omoară dăunătorii.

Așadar, dacă legumele au fost atinse de insecte, acestea sunt 100% naturale.

3.Lista alimentelor care, de obicei, sunt modificate genetic

78% din soia, 33% din porumb și 24% din rapiță la nivel mondial sunt transgenice.

Aceastea sunt adăugate în produse precum:

  • mezeluri;
  • produse lactate, cașcaval;
  • semifabricate și amestecuri de făină;
  • terciuri de preparare rapidă, cereale pentru dejun;
  • produse de panificație și de cofetărie;
  • băuturi dulci;
  • unt de arahide;
  • maioneză;
  • sirop de ciocolată.

Sursa