9 simptome vizibile ale dezechilibrului hormonal, pe care să nu le ignori

Sistemul endocrin are rol decisiv în activitatea organismului. De modul cum sunt secretați hormonii depind foarte multe procese interne, dar și externe, de aceea în cazul unui dezechilibru în acest sens, schimbările vor fi vizibile.

Așadar, dacă ai câteva simptome dintre cele care le vom descrie mai jos, îți recomandăm să te adresezi mediciului  pentru o consultație.

Acneea

Factorii care favorizează apariția coșurilor în cazul femeilor sunt îngrijirea necorespunzătoare a pielii, alimentația incorectă sau menstruația. Dacă, însă, acneea a devenit permanentă, cel mai probabil este vorba de o problemă hormonală.

Adăugarea în kilograme

hormon1

Deseori se întâmplă așa că cineva slăbește foarte ușor, iar altcineva se îngrașă consumând„aer” , chiar dacă se ocupă și cu sportul. Motivul acestei „nedreptăți” poate fi o problemă legată de sistemul endocrin.

Oboseala

Dezechilibrul hormonal foarte des poate fi cauza unui somn prost. Asta și în situația în care se doarme câte 8 ore pe noapte, dar oboseala oricum persistă. O astfel de stare poate fi explicată prin excesul de progesteron. Dar ca să afli dacă este așa, ar trebui să dai niște analize.

Transpirația excesivă

Transpirația abundentă nu este legată neapărat de unele dereglări hormonale. Însă în cazul în care aceasta este însoțită de senzații de fierbânțeală și năduf, ar trebui să mergi la doctor.

Cearcănele

Cearcănele apar din cauza unui somn insuficient, iar acesta poate fi provocat iarăși de problemele cu hormonii. Cel mai des insomnia este influențată de insuficiența testosteronului la bărbați și a progesteronului la femei.

Depresia

Depresia poate fi și ea unul dintre simptomele dezechilibrului hormonal. Pentru femei o stare ușor depresivă este normală când se apropie menstruația, în timpul sarcinii și a menopauzei. În rest, aceasta poate trezi semne de îngrijorare, așa că mai bine să vizitezi un endocrinolog.

Modificarea formei sânilor la femei

san

Atunci când organismul suferă de insuficiență de estrogen, densitatea țesuturilor moi în sâni se micșorează, iar excesul acestui hormon, are un efect opus. Așadar, dacă fără vreun motiv sânii tăi și-au modificat aspectul și conținutul ar fi mai bine să mergi la medic.

Căderea părului

Dacă ai încercat diferite cosmetice și remedii naturiste, iar părul continuă să cadă, trebuie să-ți programezi o consultație la endocrinolog.

Apariția părului nedorit

Apariția părului cu fir gros și nespecific unor zone precum: piept, față, mâni ș.a. vorbește despre o dereglare serioasă a sistemului endocrin. Nu amâna vizita la doctor.

Sursa