MAMA- cuvântul ce-l rostește întreg mapamondul

Eram odată la o petrecere în străinătate, unde într-o garsonieră ne trezisem vreo 15 turiști. Erau români, ruși, italieni, nigerieni, spanioli, francezi, un neamț și eu, un basarabean. Limba pe care o vorbeam toți, pentru a ne înțelege mai bine, era engleza. La un moment dat o tipă, nu mai țin minte cine, a propus un joc destul de curios, regulile lui erau extrem de simple, spunem un cuvânt și-l traducem în toate limbile oaspeților căutându-i rădăcina și asemănările. Câțiva, fără să se fi înțeles, au decis ca primul cuvânt să fie mama.

După câteva clipe am observat că în toate limbile sună cam la fel, cu mici, dar foarte mici, excepții fonetice. Gândeam atunci că probabil vine din faptul că-i practic primul cuvânt pe care-l spune copilul, cuvânt care-și ia naștere din cel mai ușor sunet pe care-l poate scoate vocea noastră relaxându-și coardele, sunet care mai înseamnă pentru copil și momentul în care cere ceva și anume acel ma-ma. Încercați să relaxați coardele și să scoateți sunete și veți observat și voi că mama e unul din puținele care nu forțează deloc. Asta gândisem atunci.

A trecut ceva vreme, m-am pornit înapoi acasă și-n autocar tot drumul a cântat muzică ușoară și populară românească. Aici, n-aș spune că neapărat mă concentram pe asta, am observat că o bună parte din piese erau dedicate mamelor. De fapt aproape toate erau. Dorul de mamă, dragostea de mamă, etc. Mai puțin de tați. Nu puteam s-adorm și m-am gândit o bună parte din drum la asta. La mama.

Să fie clar, nu sunt nici psihoterapeut, medic, psiholog și nici femeie nu-s, sunt un tip ok care-i într-o relație foarte bună cu mama, atâta tot. Probabil dragostea asta și atenția vine din faptul că abia născut, când încă nu vezi și prima experiența înafara burții, e cu mama. Te întâlnesc mâinile moașei, după care te strânge la piept mama, și căldura acelei atingeri îți rămâne ca o primă experiență înafara întunericului cald și umed din care abia ai ieșit. Apoi vocea ei, vocea asta va fi prima cu care te vei deprinde.

Tot mama va influenţa și gusturile în domeniul femeilor, fie că-ți place asta sau nu. Vei vrea să cunoști pe cineva care să nu fie exact ca ea, dar să-ți amintească, iar asta de cele mai dese ori o facem involuntar, chiar inconștient.

Se zice că numai dragostea de copii tăi poate depăși dragostea de mamă. Asta nu înseamnă că trebuie să ne ignorăm tații. Apropo a fost demonstrat că legătura dintre mamă și copil, undeva asemănătoare cu legătura dintre gemeni, e mai puternică anume pe plan psihofizic. Mamele simt când copilul le este bolnav, sau va păți ceva, le poate chiar apărea și-n vise. E o minune mama, prieteni. Și mi se pare uimitor și demn de toată mândria pentru o femeie că va fi mamă!

Sunt mii de motive pentru care mamele ar trebui iubite, ba chiar adorate. Dar asta nu înseamnă să ne sufocăm reciproc, iubirea, chiar și cea de mamă, n-ar trebui să fie sufocantă.

Cât am scris textul ăsta am auzit cuvântul mama de vreo 15 ori în jurul meu. J

Să avem grijă de mamele noastre.