
O bună parte din pasionații de muzică consideră muzica clasică și neoclasică plictisitoare, timp pierdut și pe care nu o poți înțelege decât dacă nu ai peste 55 de ani. Pentru necunoscători e important să menționăm că această muzică face sufletul nostru să vibreze la unison cu armonia naturii, iar pentru a o înțelege nu ai nevoie de studii muzicale să știi ce înseamnă contrpunct sau alți termeni specializați. Iar vocile care zic că nu iubesc muzica clasică, ar trebuie să o asculte cu adevărat, iar asta ar însemna într-o atmosferă relaxantă.
AdMe.ru a selectat câteca capodobere definitorii pentru muzica clasică și neoclasică, astfel pentru a vă solidariza conexiune cu genul clasic ar fi bine să ascultați următoarele melodii:
ANTONIO VIVALDI – Iarna
Ne întoarcem la Baroc, în însorita Italie, prin numele celui care a scris capodopera numită “Anotimpurile”- Antonio Vivaldi! Muzica lui Antonio Vivaldi degajă întotdeauna bună-dispoziţie, veselie, ca o piaţetă din Veneţia plină cu porumbei. Supranumit şi “preotul roşu” (din cauza părului cârlionţat, roşiatic, moştenit de la tatăl său), Vivaldi a avut o viaţă plină de aventuri şi admonestări din partea bisericii. O viaţă trăită din plin, de care s-a bucurat pe îndelete. A iubit vioara, căreia i-a dedicat cele mai multe lucrări. Concertele sale pentru alte instrumente sunt şi acum pe afişe.
FREDERIC CHOPIN – Nocturna nr.2 în mi-bemol
La fel ca Mozart, Frederic Chopin a fost un copil minune, dedicat însă exclusiv pianului. Aşa cum Bach este reprezentativ pentru germani, Ceaikovski pentru ruşi şi George Enescu pentru români, Chopin este considerat compozitorul naţional al Poloniei. Excelent pianist, cu o sănătate şubredă, doborât la 39 de ani de tuberculoză, Chopin este romanticul pur, îndrăgostit etern de scriitoarea Georges Sand. Numele lui este sinonim cu seriile de valsuri, nocturne, fantezii sau mazurci, interpretate fără oprire de generaţii întregi de pianişti.
PIOTR ILICI CEAIKOVSKI – Concert pentru pian cu orchestră nr.1
Piotr Ilici Ceaikovski este, categoric, cel mai faimos compozitor rus. Simfonii, opere, muzică bisericească, balete – toate au fiorul melodiilor ruseşti. Romanticul Ceaikovski a fost o fire frământată. Deşi apăsat de povara unei vieţi personale frustrate, Ceaikovski şi-a revărsat toate energiile într-o muzică fantastică, cu melodii extraordinar de frumoase: Spărgătorul de nuci, Lacul lebedelor, Frumoasa din Pădurea Adormită – toate sunt baletele sale. La care adăugăm Concertul pentru pian nr 1, Simfonia a 6-a (Patetica), operele Dama de pică şi Evgheni Oneghin.
GIUSEPPE VERDI – Aria din Rigoletto
Dacă spui operă, spui Italia. Şi dacă spui Italia, spui Verdi! Conform cu statisticile de specialitate, trei dintre operele sale (Traviata, Rigoleto şi Aida) sunt cele mai cântate în fiecare an, în toată lumea; fiecare are cel puţin 300-400 de spectacole! Cu greu poţi face o selecţie din cele 37 de opere scrise în 88 de ani de viaţă!
LUDWIG VAN BEETHOVEN – Sonata nr.23
Cunoscut şi ca Titanul de la Bonn (oraşul german în care s-a născut), Ludwig van Beethoven este compozitorul clasic ce deschide uşile către Romantism. Cel puţin două teme au traversat secolele, cu semnătura lui Beethoven pe ele: Simfonia a V-a (sau Simfonia destinului) şi Oda bucuriei, scrisă în finalul Simfoniei a 9-a. Era pentru prima dată în istoria muzicii când corul era folosit într-o simfonie. Din păcate, Beethoven nu a mai auzit nici corul şi nici orchestra, căci la acea vreme era complet…surd! Din sutele de lucrări scrise de Beethoven mai amintim Sonata lunii, Simfonia nr 6 (Pastorala), Bagatela nr 25 (Für Elise), Concertul pentru pian nr 5 “Imperialul”.
WOLFGANG AMADEUS MOZART – Concert pentru fortepiano nr.23
Copilul minune al muzicii clasice, Wolfgang Amadeus Mozart ştia să cânte la pian şi dădea concerte încă de la vârsta de 5 ani. Tatăl său, Leopold Mozart, era de asemenea un compozitor recunoscut (autorul Simfoniei jucăriilor), dar şi un ambiţios manager al fiului său, pe care l-a purtat în turnee la curţile regale cele mai importante din Europa. Chiar şi în ziua de astăzi ne minunăm cum, în numai 36 de ani, Mozart a scris mai mult de 600 de compoziţii în toate genurile vremii. Partiturile sale arată că Mozart scria direct … “pe curat”, fără ciorne sau variante ale lucrărilor. Cele mai faimoase lucrări sunt Simfonia nr. 40, Requiemul, Mica serenadă, operele Nunta lui Figaro şi Flautul fermecat, Mica serenadă, Concertul nr 20 pentru pian şi Marşul turcesc din Sonata nr 11 pentru pian.
JOHANN SEBASTIAN BACH – Suita nr.3
Cu peruca albă revărsată pe umeri, Johann Sebastian Bach este primul mare compozitor al tuturor timpurilor. Numele său se identifică cu Barocul. Născut în 1685, rămas orfan la 10 ani, Bach este întemeietorul unei adevărate dinastii muzicale, prin 20 de copii pe care i-a avut cu cele 2 soţii. Organist, compozitor, violist şi violinist, Johann Sebastian Bach a scris peste 1100 de compoziţii din care amintim Clavecinul bine temperat, oratorii, pasiuni, corale, Concertele brandenburgice, Aria pe coarda sol, Tocata şi fuga în re minor.
GIACOMO PUCCINI – Boema
Cel mai mare compozitor de operă italian… după Verdi! Aşa este cunoscut şi recunoscut Giaccomo Puccini. Boema, Tosca, Madama Butterfly, Turandot – sunt oricând şi oriunde opere de succes. Se spune că muzica lui Puccini este atât de frumoasă încât te face să plângi…de bucurie! Una dintre marile iubiri ale lui Puccini a fost soprana Haricleea Darclee, pentru care a scris opera Tosca! La rugămintea lui Darclee, Puccini scris celebra arie „Vissi d’arte, vissi d’amore”. Interpretată magistral de Darclee la premieră, aria a salvat spectacolul de la dezastru, transformându-l în triumf.
GEORG FRIEDRICH HANDEL – Sarabanda
Fie că vorbim de cele 40 de opere, 29 de oratorii, peste 100 de cantate, concerte pentru orgă şi orchestră, ode sau serenade, muzica lui Handel se cântă dintr-o răsuflare.
Muzica apelor, Focuri de artificii, Sarabanda sunt piese larg cunoscute. Nu însă ca oratoriul Mesias şi al său Aleluia. Se spune că în 1743, când Mesias a avut prima audiţie la Londra, Regele George al II-lea s-a ridicat în picioare când a auzit fantasticul Aleluia. Mărturii clare nu există…însă povestea este frumoasă şi dăinuie până astăzi!
IGOR STRAVINSKY – Pasărea de foc
Câteva titluri apreciate de public sunt baletele Petruşka şi Pasărea de foc, mimodrama Povestea soldatului, opera Oedipus Rex. Compozitorul cameleon, capabil să scrie opere, simfonii, balete sau muzică teatrală, Stravinsky era un excelent manager şi promoter al muzicii sale. Ştia să îşi negocieze comisioane generoase, pentru a-şi finanţa luxul vieţii personale. Dincolo de spectaculoasa viaţă personală, cariera sa de compozitor plin de inovaţie a generat scandaluri uriaşe. Premiera baletului Ritualul primăverii a făcut publicul să iasă din sală. Ritmurile şocante, venite dintr-o Rusie barbară, folosirea instrumentelor în registre extreme, coregrafia ultramodernă – toate au lezat obrazul subţire al publicului parizian dar şi al compozitorilor contemporani. Nimeni însă nu poate nega că Ritualul primăverii a deschis atunci, în 1913, o nouă poartă a muzicii moderne, a rupt bariera convenţionalismului şi a urcat pe scenă evenimentul artistic care şochează!