
De multe ori avem senzația că ne cunoaștem foarte bine trupul și mintea, doar că pe parcursul vieții înțelegem cât de uimiți suntem atunci conștinetizăm câte lucruri încă nu cunoaștem despre noi înșine.
AdMe.ru a selectat 10 curiozități mai puțin cunoscute despre trupul și mintea noastră.
1. Niciodată nu-ți poți cunoaște limitele
În anul 2000 artistul Marco Evaristti a reușit să demonstreze un fapt scos la iveală într-un mod bizar și crud. Într-o galerie organizată de Marco Evaristti erau afișate pe o masă 10 blendere umplute cu apă și un peștișor în ele. Toate erau conectate la sursa electrică, iar orice vizitator putea să facă scrob din peștișor printr-o simplă atingere. Peste o oră cineva a apăsat pe buton. În momentul acela, au deconectat energia electrică, a venit poliția, directorul galeriei i s-au adus învinuiri referitor la abordare crudă cu animalele și i s-a pus amendă.
2. Încercăm să adaptăm realitatea din jurul nostru la propria concepție și viziune despre realitate.
În anul 1993, în statul Ohio din SUA câteva femei au fost invitate să participe la o cercetare interesantă. a fost efectuat un studiu interesant despre percepția falsă impusă de propriea conștință. Pe fețele femeilor au fost aplicate câteva cicatrice false, apoi s-au privit în oglinde și au fost rugate să țină o conversație cu un străin, iar după să descrie cum s-au simțit în urma conversației. Ceea ce nu știau ele, că în momentul în care li se aplicau cicatricile, în același moment au fost șterse, efectuând o simplă procedură de înfrumusețere. După conversația cu o persoană străină, toate femeile au descris experiența ca fiind una discriminatorie. O concepție falsă impusă de propria opinie le-au indus într-o lume falsă creată de propria imaginație.
3. Nu suntem atenți la lucrurile importante din viața noastră.
În următorul experiment au fost puși doi actori care traversau strada transportând o ușă imensă și destul de grea. În câteva minute unul din actori a fost schimbat, o altă tipologie corporală, o altă voce, un alt mers. Ulterior, grupul care a asistat la toată acțiune a fost rugat să zică dacă au observat vreo diferență. Nimeni din grup nu a sesizat diferența. Această indiferență ne arată cât de ignoranți putem fi uneori la tot ce se întâmplă uneori. Un exemplu clar sunt și cele două imagini din care într-o imagine un element lipsește, încearcă să vezi dacă reușești îl observi.
4. Tăria de caracter ne afectează direct proporțional succesul nostru în viitor.
Experimentul ,,Tentația bezelei” a fost pentru prima oară efectuat acum 40 de ani pe elevi de la școală. Apoi s-a constatat că cei care au rezistat mai mult tentației de a savura bezeaua aveau mai puține probleme de atitudine, de comportament și de obezitate pe parcursul anilor. Și asta pentru că tăria de caracter a fost una mai mare raportată la ceilalți colegi.
Peste 40 de ani au repetat experimentul cu aceleași persoane din copilărie, iar rezultatul, surprinzător, a fost același ca și din copilărie. Cei care au rezistat mai puțin în copilărie, au procedat la fel și la bătrânețe.
Cercetătorii menționează că uneori renunțarea la ceva dulce nu e un lucru neapărat rău, pentru că anume cei care au acționat imediat din instinct reușesc să aibă succes în afaceri și nu numai.
5. Fericirea, supărarea, tristețea, frica, repulsia și uimirea sunt singurele șase emoții care se pot exprima universal, peste tot în lume.
6. O îmbrățișare scurta, de numai 25 de secunde, elibereaza în corp substanțe chimice care sporesc încrederea în persoana pe care o iei în brațe.
7. Cheltuind bani pentru alții ai mai multe satisfacții decât cheltuind bani pentru tine însuți.
8. Comunicarea ne face mai inteligenți și potentează memoria.
9. Femeile se stresează mai mult decât bărbații.
10. Dacă ai scăpat ceva din mâini, uită-te în ochii unui om, și el cu siguranță va ridica ceea ce a căzut.