10 curiozități despre planeta noastră, de care, cu siguranță, nu știai

Suntem convinși de faptul că cercetătorii au descoperit totul despre planeta și galaxia noastră. De fapt, chiar unii savanți recunosc că noi știm mai puține despre Terra, decât despre întregul univers.

Iată 10 curiozități care te vor determina să-ți revizuiești cunoștințele din domeniul geografiei.

Everest – nu este cel mai înalt munte de pe planetă

ev1

Înălțimea vulcanului Mauna Kea la nivelul mării constituie 4205 metri, însă cea mai mare parte a lui se află sub apă. Astfel, întreaga înălțime a acestui munte din insulele Hawaii este estimată la 10 203 m, adică cu 1355 mai mult decât are Everest.

Statele au hotare în aer

ev2

Linia Karman  este o linie imaginară care este situată la 100 km deasupa nivelului mării. Deși atmosfera se termină la o înălțime mult mai mare, Asociația Internațională de Aviație a stabilit că anume această linie va fi considerată drept hotar între atmosferă și univers.

Cel mai uscat loc de pe Pământ este în Antarctida

ev3

Se spune că cel mai uscat loc de pe planetă este Deșertul Atakama din Cili, unde nu au mai căzut precipitații de câteva mii de ani. Există, însă, un loc unde precipitații nu au mai fost de 2 mln de ani, este vorba despre „Valea uscată” din Antarctida, anume aici sunt vânturile cele mai puternice din lume.

Cel mult 3% din toată apa de pe planetă este potabilă

ev4

97% din apa de pe planetă o reprezintă cea din mări și oceane. Ea nu poate fi băută, deoarece conține foarte multă sare și minerale. Din cele 3% rămase, 70% se conțin în ghețari, iar încă 20% în lacul Baikal.

Cel mai vechi templu de pe Terra are aproximativ 12 000 de ani

ev5

Ruinele Göbekli Tepe  – cel mai vechi templu din lume se află pe teritoriul Turciei de azi. Cercetările acestui loc au descoperit că aproximativ 11 000 de ani în urmă aici ar fi căzut o cometă care a dus la scăderea temperaturii pe întreaga suprafață a globului.

Luna a fost cândva o parte a Pământului

ev6

Potrivit teoriei unor savanți elvețieni, cu 4,36 mlrd de ani în urmă, Terra s-a tamponat cu presupusa planeta Teia, care a rupt o bucată din mantaua Pământului și a transformat-o în satelitul ei – Luna.

Peste 250 mln de ani continentele se vor reuni

ev7

După cum se știe, continentul Pangeea a existat cu 335-175 mln de ani în urmă. Ulterior acesta s-a împărțit în două continente, ca mai apoi să se formeze cele 6 continente existente și astăzi. Potrivit unui pronostic al cercetătorilor, peste 250-300 mln de ani toate continentele se vor reuni și vor forma supercontinentul „Ultima Pangeea”.

O bacterie a distrus practic tot ce era viu pe Pământ

ev8

Potrivit teoriei cercetătorilor Univeristății Tehnice din Massachuset, cauza dispariției a 90% din toate vietățile Pământului, a fost bacteria care se numea metanosartsina. Înmulțirea acesteea în apele Oceanului Mondial cu 252 mln de ani în urmă, a generat moartea în masă a insectelor. Se spune, că anume această bacterie a stat la baza apariției archosaurilor – strămoșii dinozaurilor.

Cea mai mare parte a planetei tot timpul este în beznă

ev9

După cum se cunoaște, 71% din suprafața totală a Terrei este ocupată de ape. Soarele reușește să pătrundă cu lumina sa cel mult până la o adâncime de 200 de m prin apă, respectiv reiese că marea majoritate a suprafeței tereste este mereu în întuneric.

Diferența fusurilor orare între 2 state vecine poate fi și de mai mult de 24 de ore

ev10

Indiferent de faptul că distanța dintre American Samoa și insulele Line din Kiribati este de doar 2000 de km, diferența fusului orar o constituie 25 de ore.

Sursa