
Practic, orice femeie este expert atunci când vine vorba despre îngrijirea părului. Să nu-l speli prea des că se îngrașă mai repede, să-l tunzi des ca să crească mai repede sau să schimbi șamponul că părul devine dependent. Cât adevăr, însă, ascund aceste sfaturi?
Haideți să cunoaștem împreună care sunt cele mai răspândite mituri despre îngrijirea podoabei capilare.
Mitul nr.1: Cu cât mai des îți tunzi părul, cu atât mai repede va crește
Atât timp cât părul crește de la rădăcină și nu de la vârf, nu ai cum să crezi în faptul că tunsoarea poate influența cumva tempoul de creștere a părului. Ideea este valabilă și în cazul în care copii, de exemplu, sunt rași pe cap, ca mai apoi să aibă un păr des. Nimic mai fals. Fiecare organism este prevăzut cu un anumit număr de foliculi de păr și acest lucru nu poate fi schimbat decât printr-o procedură invazivă de implantare.
Mitul nr.2: Uscarea părului fără feon e mai bună decât cu feon
Dacă ai un păr scurt, care se usucă repede de la sine, într-adevăr, nu ai avea nevoie de feon. În cazul în care părul tău este lung, lăsându-l ud, vei face mai mult rău decât bine, întrucât moleculele de apă pătrund în structura părului și spală din el keratina, făcându-l mai uscat, cu tendință de rupere.
Mitul nr.3: Șamponul poate provoca dependență părului
Reieșind din faptul că părul, ca și unghiile, sunt compuse din celule moarte, atunci nu poate apărea în raport cu el niciun fel de dependență. Dacă ai observat că părul tău se îngrașă mai repede, motivul nu poate fi nicidecum un anumit șampon, ci alți factori externi sau interni.
Mitul nr.4: Pielea uscată a capului – principala cauză a apariției mătreții
De fapt, totul este invers. Mătreața este caracteristică persoanelor cu pielea grasă a capului, iată de ce, acestora nu le sunt recomandate măștile cu uleiuri.
Mitul nr.5: Vârfurile despicate ale părului pot fi reabilitate
Măștile sau uleiurile pot pentru un timp să acopere vârfurile despicate, acestea însă nu-și vor reveni niciodată complet. În acest caz, unica soluție este tăierea lor.
Mitul nr.6: Pieptănarea frecventă a părului îl însănătoșește
Pieptănatul frecvent nu face decât să întindă grăsimea de pe scalp pe tot părul, făcându-l mai repede murdar. Iar, în general, pieptănatul nu poate avea nicio influență asupra sănătății părului, din contra îl poate deteriora. Iată de ce trebuie să te piepteni doar la necesitate.
Mitul nr.7: O îngrijire corespunzătoare îți poate face firul de păr mai gros
Grosimea firului de păr, la fel ca și numărul de foliculi, depinde doar de factorul genetic, respectiv, produsele speciale nu au cum să ajute. Ceea ce cu adevărat sunt capabile să-ți ofere acestea este volumul în păr.
Mitul nr.8: Cu cât mai des îți speli părul, cu atât mai repede se îngrașă
Cantitatea de grăsime care se elimină din scalp, depinde, iarăși, doar de factorul genetic. De aceea, o spălare rară sau frecventă nu are cum să influențeze acest proces. O îngrijire corespunzătoare, însă, poate să acționeze asupra secrețiilor glandelor sebacee și să facă așa încât părul să se îngrașe mai greu.
Mitul nr.9: Dacă să smulgi un fir alb de păr, în loc vor crește 2 sau 3
Amintim, că numărul firelor de păr nu poate fi modificat printr-o simplă îngrijire sau printr-o alimentație sănătoasă, totul este prevăzut genetic. Astfel, dacă să smulgi un fir de păr, în loc poate crește doar altul, fiindcă la bază stă un singur folicul. Motivul din care nu se recomandă să smulgi firul de păr este ca acesta să nu crească sub piele.
Mitul nr.10: Apa rece închide cuticula și părul devine mai neted
După cum spuneam, întrucât părul este constituit din celule moarte, nici apa rece, nici cea fierbinte nu poate influența cumva starea cuticulei.