10 obiceiuri nocive, care te împiedică să devii bogat!

Unii autori sunt de părerea că cei bogați, într-un final, vor deveni și mai bogați, iar cei săraci, vor rămâne pentru totdeauna săraci. Nu! Statistica arată că 78% din milionari provin din familii sărace sau familii cu venituri medii. Asta înseamnă că și tu poți deveni unul din ei, dacă vei renunța la obiceiurile care te fac să bați pasul pe loc!

1. Deciziile tale sunt influențate de aparențe

Oamenii au tendința să evalueze aceeași situație în funcție de mediul ambiant. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul unui experiment în care participanții au fost rugați să evalueze aceleași produse, amplasate în 2 zone distincte, una acoperită cu parchet laminat și alta acoperită cu covoare. Respondenții care au mers pe covor au oferit un feedback mai bun. Prin urmare, atunci când alegi un loc de muncă, ai putea fi tentat de un birou atrăgător în cadrul unei companii, trecând cu vederea oportunități extraordinare de carieră, în cadrul alteia. Asigură-te că atributele vizuale nu-ți afectează decizia!

2. Ai tendința să ignori lucrurile negative

Negarea dificultăților, problemelor sau sarcinilor neplăcute, în speranța că se vor rezolva de la sine, este o reacție psihologică firească, dar care blochează evoluția ta financiară. Ca să nu cazi în plasa ochelarilor roz și optimismului orb, încearcă să iei în considerare toate informațiile și să le evaluezi critic. Recunoașterea și acceptarea problemelor sunt primul pas spre depășirea acestora.

3. Ai tendința de a subestima influența lenii

În încercarea de a înțelege natura lenii, cercetătorii au inițiat un experiment unde participanții trebuiau să-și imagineze că sunt medici și să aleagă din 2 opțiuni, să prescrie pacienților un tratament soldat cu o rată de deces de 15% sau să nu prescrie nimic, fapt ce e letal în 20% din cazuri.

Surprinzător, dar 13% din respondenți au ales opțiunea secundă, pentru a evita responsabilitatea, în cazul în care pacientul se stinge. Anume această capcană cognitivă ne determină să credem că a nu face nimic este mai sigur decât a risca și a încerca.

Cu toate că uitatul pasiv la televizor, aparent, nu te costă prea mult în termeni financiari, nu uita de costul de oportunitate și de timpul pe care l-ai putea utiliza câștigând bani, skill-uri, experiență sau noi oportunități.

4. Nu știi să profiți de propriile active

Economia colaborativă (sharing economy) este un sistem socio-economic contemporan, prin care utilizatorii pot folosi în comun bunurile și serviciile de care dispun, fie gratuit, fie contra cost, fie pe bază de troc. Exemple clasice în acest sens sunt Airbnb, Uber sau Ebay, care ne oferă posibilitatea de a obține venituri suplimentare pe baza activelor pe care le avem. Astfel, poți da în chirie garajul, terenul, apartamentul sau instrumentele de care dispui. Publicarea unui anunț nu necesită timp sau investiții majore, dar randamentul poate fi impresionant.

5. Iți planifici bugetul pentru o perioadă mai mică de un an

Unele cheltuieli trebuie planificate cu ani înainte. Dacă vrei să-ți cumperi o mașină, adună bani din timp și sub nici o formă, nu lua bani cu împrumut.

6. Nu ești familiarizat cu prețurile de pe piață

Dacă nu ești la curent cu prețurile, fii gata să-ți golești buzunarele! Specialiștii în marketing sunt ași în a ne păcăli dorințele, percepțiile și convingerile, astfel încât doar o analiză critică, rece, documentată te va ajuta să nu fii dus de nas.

7. Nu te-ai obișnuit să cheltui bani pe distracții

Dacă ai hotărât să economisești bani privind filme acasă, mâncând doar acasă și renunțând la petreceri și concerte, pentru că sunt prea scumpe, mai devreme sau mai târziu, vei fi complet dezamăgit și epuizat de propria viață. Da, e rațional să reduci ponderea cheltuielilor pentru divertisment, dar e absurd să renunți complet la acest lucru.

8. Ești un negociator mediocru

Nu poți reuși totul de unul singur, de aia, abilitățile de negociere sunt indispensabile pentru un om de succes. Cei mai buni negociatori întotdeauna au cel mai bun salariu, mediu de lucru și sprijin din partea conducătorilor. Dacă stai prost la acest capitol, îți recomandăm insistent să încerci diferite cursuri sau să-ți dezvolți abilitățile de negociere în situațiile din viața de zi cu zi.

9. Nu știi cum să construiești relații

Oamenii bogați tind să aibă câțiva prieteni apropiați, iar cei mai săraci, de regulă, sunt singuri. Prietenii au o influență pozitivă asupra vieții noastre, inclusiv a finanțelor, datorită susținerii emoționale de care cu toții avem nevoie.

10. Crezi că e rău să fii bogat

Unii oameni sunt de părerea că toți bogătașii sunt răi, aroganți și insensibili. Fals. Poți să devii bogat și să rămâi aceeași persoană drăguță. Din contra, posibilitățile tale de a face lumea mai bună vor crește, nu întâmplător, cei mai mari filantropi ai lumii, sunt și cei mai bogați.