12 lecții de viață de la omul care a învățat să se trezească la 4:30 dimineața

O istorioară motivantă pentru cei care vor să învețe să se trezească devreme, dar încă nu pot. Astfel, mai jos îți prezint situația lui Filipe Castro Matos, care a reușit în doar 21 de zile să învețe să se trezească la 4:30 dimineața:

”Pe 2 aprilie am zis că mă provoc. Sarcina a fost simplă: trebuia să mă trezesc la 4:30 dimineața 21 de zile lucrătoare. Obișnuiam să mă trezesc devreme (la 6 dimineața aproape în fiecare zi), dar de data asta am vrut să merg și mai departe. Am vrut să mă testez și să-mi aflu limitele.

Și, în același timp, am vrut să împărtășesc realizările mele cu alte persoane, astfel încât acestea să poată urma exemplul meu. Am mai vrut să resping unele concepții greșite pe care societatea le urmează orbește.

Am decis să respect acest regim doar în timpul săptămânii, deoarece weekendurile și sărbătorile reprezintă un subiect aparte. Desigur, uneori, sâmbătă și duminică recuperez din munca pe care nu am reușit să o fac în timpul săptămânii, dar cel mai de weekend-urile le păstrez pentru distracție și plimbări nocturne.

Da, desigur, aș putea să urmez un astfel de regim în fiecare zi, dar în acest caz mi-aș tulbura bioritmul natural. Din moment ce plănuisem să mă trezesc devreme în continuare, adică mai mult de 21 de zile, acest lucru s-ar fi transformat într-o adevărată tortură, nu într-un avantaj.

De ce exact 21 de zile? Ei bine, m-am bazat pe o idee veche a doctorului Maxwell Moltz, care susține că ai nevoie de exact 21 de zile pentru a-ți forma noi obiceiuri. Nu știu dacă funcționează, am avut nevoie doar să-mi stabilesc un obiectiv.

Am o regulă de care încerc să mă țin: să îmi stabilesc întotdeauna un scop bine definit, pentru că numai așa pot înțelege dacă am reușit sau nu să realizez ceea ce mi-am propus.

Care a fost scopul final al tuturor acestor lucruri? Productivitate crescuta. Am vrut să profit la maxim de fiecare zi. Mă gândesc întotdeauna la cum să-mi îmbunătățesc munca, cum să îmi îmbunătățesc viața și îmi place să mă gândesc la toate detaliile și să iau măsuri care să mă ajute să realizez ceea ce îmi doresc.

Am știut întotdeauna că sunt un om matinal și scopul meu era să mă trezesc și mai devreme, să văd dacă acest lucru îmi va crește productivitatea.

Deci, ce am aflat în acest timp? Extraordinar de multe.

1. Dacă vrei să faci schimbări în viața ta, ai nevoie de susținere

Acest lucru te va ajuta să rămâi pe drumul cel bun atunci când ai (și va apărea cu siguranță) dorința de a renunța la tot. Am decis să împărtășesc observațiile mele prietenilor și cunoștințelor de pe Facebook. Știam că trebuie să povestesc cuiva despre acest lucru, deoarece acesta este un stimulent suplimentar pentru a merge către obiectivul dorit.

Când oamenii află despre noul tău obicei, devin interesați și pun întrebări. Cel mai util este că îți va fi frică să-ți arăți slăbiciunea și acest lucru singur este suficient pentru a nu renunța la ceea ce ai început. Mai mult, am vrut să mai ”molpsesc” și pe altcineva cu ideea mea. Desigur, am înțeles că, dacă nu voi reuși, nu ar fi o tragedie, dar gândul că alți oameni ar putea urma exemplul meu m-a ajutat să merg mai departe.

2. Oamenii sunt atenți la detalii

Unii oameni cred că aceste treziri timpurii nu sunt cu totul normale, așa că a trebuit să-mi apăr foarte activ poziția în comentarii. Mulți își făceau griji pentru mine, puneau multe întrebări și majoritatea credea că ei înșiși nu vor putea niciodată să-și facă o rutină din  trezitul devreme.

Am avut conversații lungi și semnificative cu oameni care mi-au citit postările și sunt recunoscător tuturor celor care au răspuns. Acești oameni m-au făcut să mă gândesc la multe, iar acest articol pe care îl citești chiar acum se datorează în mare parte acestor conversații.

3. Oamenii nu vor să se trezească mai devreme, deoarece consideră că vor dormi mai puțin

La început, cum am spus, mulți erau foarte îngrijorați pentru mine. Majoritatea întrebărilor puse s-au rezumat la un singur lucru: când dorm? Desigur, am planificat totul în avans.

Știam foarte bine de cât somn are nevoie corpul meu. Și din moment ce mi-am schimbat ora trezirii, a fost necesar, de asemenea, să schimb ora la care mă voi culca. S-a dovedit a fi ușor pentru mine. Am nevoie de 6-7 ore pentru a dormi suficient și nu aveam de gând să dorm mai puțin.

Deci, dacă este ora 21:30 sau 22:00, atunci știu că este timpul să mă culc. Spre surprinderea mea, majoritatea oamenilor care m-au întrebat despre când dorm, dormeau mult mai puține ore decât mine. Iar eu am început dă mă simt mult mai odihnit decât înainte.

4. Elimină obstacolele care îți apar în cale

Oamenilor le place foarte mult să spună că este imposibil să faci un lucru sau altul. Da, desigur, există anumite circumstanțe care pot deveni un obstacol. Dar cred că mulți oameni sunt leneși și nu doresc să depună eforturi suplimentare pentru a-și îmbunătăți viața. Pur și simplu merg cu fluxul, nu se gândesc cu adevărat la capacitățile lor reale.

Da, poate îmi este ușor să spun, pentru că am avut condițiile potrivite: nu sunt căsătorit, nu am copii, viața mea îmi aparține doar mie. Dar, pe de altă parte, multe depindeau de dorința și motivația mea.

Dacă aș locui cu părinții mei, ar fi mult mai dificil să fac acest lucru, pentru că ar trebui să mă bazez pe familia mea, cu obiceiurile și ritmul lor de viață. Așadar, am început această cale, asigurându-mă din timp că nimic nu mă va împiedica.

Gândește-te la tot ceea ce te împiedică să îți atingi obiectivul dorit.

Acest lucru se aplică nu numai dorinței de a te trezi mai devreme, ci și dorinței de a renunța la fumat, de a începe să mergi la sală sau, să zicem, să mănânci mai multe fructe și legume. Cum să scapi de toate obstacolele care te împiedică să-ți atingi obiectivul?

Știam că voi avea nevoie de următoarele: independență completă, abilitatea de a adormi oricând vreau, abilitatea de a nu mă trezi în miezul nopții, transpirat, realizând că am o mulțime de lucruri neterminate, abilitatea de a lucra oriunde și oricând… Din fericire, am avut tot ce trebuie.

De obicei lucrez în startup-uri, ceea ce înseamnă că am un program liber și flexibil, motiv pentru care pot începe lucrul la 4:30 dimineața. Acest program îmi permite să mă întorc mai devreme acasă. În plus, nimeni nu depinde de mine și eu nu depind de nimeni. Și, în ciuda faptului că alți șapte oameni locuiesc în aceeași casă cu mine, mi-a fost ușor să mă culc atât de devreme.

(Fotografie realizată de Filipe Castro Matos)

5. Foarte mult te va ajuta  starea ta fizică

Dacă vorbim despre somn, atunci sunt foarte norocos. Adorm foarte repede (în medie îmi ia 5 minute). Dorm bine (rareori mă trezesc noaptea). Nici cu trezirea nu există probleme: mă ridic imediat ce sună alarma.

Desigur, aceasta este o consecință a stilului meu de viață: mănânc bine, fac sport în fiecare zi, nu există griji constante și globale în viața mea. Și cred că majoritatea oamenilor se pot trezi și mai devreme dacă decid să-și schimbe stilul de viață.

Toate modificările încep cu lucruri mici, dar după câteva săptămâni sau luni, îți dai seama de beneficiile tuturor acestor mici modificări.

6. Uită expresia „încă 10 minute”

Mulți dintre noi păcătuim cu acest lucru: nu ne ridicăm imediat la alarma ceasului, ci o amânăm cu încă 10 minute. Din fericire, rareori am făcut acest lucru și acum sunt convins de inutilitatea acestui exercițiu.

Dacă vrei să te trezești la o anumită oră, atunci te rog să uiți de acel „ încă 10 minute”. Acest lucru îți va afecta serios ziua: nu vei dormi suficient în aceste 10 minute, în plus, te veți simți mai obosit și acest lucru îți va afecta negativ starea de spirit.

7. Îmi place să dorm, dar corpul meu are nevoie doar de 6-7 ore pentru a mă simți odihnit

După 6-7 ore de somn, nu mai pot dormi, doar mă tot învârtesc în pat. Mai bine mă ridic și fac ceva interesant și util. Voi dormi la bătrânețe.

8. Rămâne mai mult timp pentru muncă 

După ce am început să mă trezesc la 4:30 dimineața, am avut două ore în plus de dedicate muncii. Cum? După cum am spus mai sus, sunt o persoană matinală și după ora 18 nu pot face nimic deosebit de util, productivitatea mea scade deja după-amiaza.

Așadar, aceste două ore de seară, în care navigam inutil pe internet, le-am mutat dimineața și le-am dedicat muncii. Acum pot să termin munca mai devreme și să mă odihnesc exact când am nevoie.

9. Am timp să-mi fac ordine în corespondență

De obicei, în acele două ore, am timp să răspund la toate e-mailurile și să îmi planific ziua. Să vezi un zero în fața Mesajelor primite la 6:30 AM este minunat. Dar cel mai mult, mă bucur că foarte puțini oameni pot răspunde la mesajele mele la o oră atât de devreme. Acest lucru e valabil mai ales pentru Facebook – este cel mai mare dușman al timpului nostru. Mesaj după mesaj, putem să ne blocăm într-o conversație toată ziua.

Și dacă ne gândim mai bine, vom observa că majoritatea oamenilor nu au deloc nevoie de răspunsuri imediate la întrebările lor și nu se va întâmpla nimic rău dacă răspunzi la ele mâine.

10. Am mai mult timp pentru antrenament

Mergeam la sala de sport înainte de a mă hotărî să mă trezesc devreme. Dar, de când am început să mă trezesc la 4:30 dimineața, am decis să mai adaug un antrenament pe săptămână. Înainte de asta, îmi erau suficiente 3 antrenamente pe săptămână, dar acum acest lucru nu mă mai mulțumește: am nevoie de 4-5 antrenamente.

Trezirile timpurii mă ajută în acest sens: nu vin obosit la antrenament, așa cum se întâmpla de obicei înainte. În plus, merg la sală cu un sentiment de împlinire – am reușit deja să lucrez timp de două ore.

11. O nouă viziune asupra lumii

Trezirile mele dimineața mi-au permis să observ detalii din lumea din jurul meu la care abia mai fusesem atent înainte.

Să merg la alergat sau la o plimbare înainte de răsăritul soarelui nu era o posibilitate înainte, când trăiam după un program standard.

(Fotografie realizată de Filipe Castro Matos)

12. Și, desigur, ai nevoie de voință pentru a-ți forma rutina zilnică

Dacă nu aivoință, atunci este mai mult decât probabil să renunți. Antrenează-ți voința, învață să realizezi ceea ce îți dorești.

La final, dacă vrei cu adevărat, atunci nimeni nu te poate opri!”