15 cele mai bune melodii rock din toate timpurile

Vă convine sau nu, muzica rock e parte din viața noastră, la fel ca și celelalte genuri muzicale. Muzica rock a devenit populară odată cu începutul anilor 60 ai secolului trecut și a cunoscut o creștere rapidă cu o dezvoltare fortificată.

 

AdMe.ru a făcut o selecție de cele mai bune melodii rock din toate timpurile pentru a aprecia marile capodobere ale genului rock.

 

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Nirvana a fost o trupă de muzică grunge rock fondată în 1987 în Aberdeen, statul Washington, SUA.
Trupa a început să devină cunoscută în „mainstream”-ul muzicii rock mulțumită piesei „Smells Like Teen Spirit” („Miroase A Spirit De Adolescent”) de pe albumul lor din 1991 „Nevermind” („Las-o baltă”). Tot mulțumită acestui succes au devenit populare și alte trupe de „grunge” precum Alice in Chains, Pearl Jam, sau Soundgarden. Astfel, rock-ul alternativ a fost introdus masiv în mass-media americană de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Deep Purple – Smoke on the Water

Deep Purple este o formație britanică de muzică rock, înființată la Hertford, Anglia în 1968. Chitaristul Ritchie Blackmore preia conducerea formației, care modifică radical intențiile muzicale exprimate, Deep Purple devenind o pionieră a muzicii heavy metal din Regatul Unit. Componența în care se produce grupul în această perioadă este numită adeseori „clasică” – acum se scriu cântecele celebre „Child in Time” (1969); „Speed King” (1970); „Fireball”, „Black Night” (1971); „Smoke on the Water”, „Highway Star”, „Lazy”. Deep Purple este înscris în Cartea Recordurilor drept cel mai gălăgios grup din lume.

Led Zeppelin – Kashmir

Led Zeppelin a fost o formație de muzică rock din Marea Britanie, care este considerată unul dintre cele mai cunoscute, respectate, inovatoare și inspirante grupuri muzicale ale secolului 20. De-a lungul timpului a abordat diverse stiluri pornind de la muzica rock, excelând în crearea de piese memorabile în toate aceste stiluri, blues rock, hard rock, heavy metal, folk rock, dar încorporând adesea în multe din cântecele lor porțiuni muzicale dintre cele mai diferite genuri ale muzicii universale.

Queen – We Will Rock You

Queen este o formație muzicală britanică de muzică rock care a devenit extrem de cunoscută și iubită în mijlocul anilor 1970, păstrând până astăzi o remarcabilă bază internațională de suporteri. Deși a fost inițial puternic criticată, mai apoi ignorată, în special de criticii de specialitate, și mai ales în Statele Unite ale Americii, formația Queen a fost ulterior larg apreciată și elogiată, recunoscându-i-se forța creatoare, inovativitatea și pionieratul într-o serie de subcurente rock așa cum ar fi arena rock, glam rock, hard rock, heavy metal și rock progresiv.

Black Sabbath – Paranoid

Black Sabbath este un grup britanic de heavy metal, numărându-se printre pionierii genului. Formația, care a fost înființată în 1968, la Birmingham, este considerată a fi cea mai influentă din Heavy Metal. Black Sabbath continuă să aibă o influență dominantă în heavy metal, gen pe care, de altfel, l-a creat.

Guns N’Roses – Welcome To the Jungle

Guns N’ Roses este o formație americană de hard rock, formată în Los Angeles, California 1985. Până în prezent formația a lansat 6 albumuri de studio, înregistrând vânzări de peste 100 milioane albume în întreaga lume, dintre care 45 milioane Statele Unite, fiind una din cele mai bine vândute trupe.

Scorpions – Still Loving You

Scorpions este o formație muzicală germană formată în 1965. De la înființarea trupei, stilul ei muzical a variat de la hard rock la heavy metal. Formația e cunoscută pentru imnul rock al anilor 1980 „Rock You Like a Hurricane” și multe alte single-uri, ca „No One Like You”, „Send Me an Angel”, „Still Loving You”, și „Wind of Change”.

Blur – Song 2

Blur este o formație de rock alternativ, indie rock și britpop de origine engleză, formată în Colchester, Regatul Unit.

Bob Dylan – Knockin’ on Heaven’s Door

Bob Dylan este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.

O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cântece precum „Blowin’ in the Wind” și „The Times They Are a-Changin'” au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Pe lângă faptul că este cântăreț vocal, Dylan mai cântă și la muzicuță, chitară, chitară bas, pian și orgă electronică. În anul 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”.

Foo Fighters – Everlong

Foo Fighters este o formație rock americană, formată în Seattle în 1994. Grupul își are denumirea de la OZNuri și diferite fenomene aeriene raportate de piloții aeronavelor aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial, cunoscute per ansamblu ca foo fighter.

Oasis – Wonderwall

Oasis a fost o formație engleză de muzică rock, fondată în Manchester în 1991. Oasis a vândut peste 60 de milioane de înregistrări în toată lumea, au avut opt piese numărul unu în topurile din UK și au câștigat cincisprezece Premii NME, cinci premii BRIT Awards, nouă premii Q Awards și patru premii MTV Europe Music Awards.

The Cranberries – Zombie

The Cranberries este o formație irlandeză de muzică rock, înființată în Limerick în anul 1990. Deși este pe larg associată cu genul alternative rock, muzica formației de asemenea include elemente de indie pop, post-punk, folk irlandez și pop rock.

The Cranberries a devenit renumită pe plan internațional în anii 1990 prin albumul de debut, Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?, care a devenit un succes comercial. The Cranberries a fost una din cele mai de succes formații rock din anii ’90, având vânzări de peste 40 de milioane de albume în lumea întreagă.

AC/DC – Highway to Hell

AC/DC este o trupă rock australiană, formată în 1973 de fraţii Malcolm și Angus Young. O trupă hard rock/blues rock, ei au mai fost consideraţi și o trupă heavy metal, deși ei întotdeauna și-au numit muzica simplu „rock and roll”. AC/DC a vândut mai bine de 200 de milioane de înregistrări global, incluzând 71,5 milioane de albume doar în Statele Unite, adăugându-i la Lista artiștilor cu cele mai mari vânzări în Statele Unite și Lista artiștilor cu cele mai mari vânzări.

Metallica – Nothing Else Matters

Metallica este o formație de thrash metal din Los Angeles, California, SUA. A luat ființă în anul 1981, reușind să vândă peste 100 de milioane de discuri în toată lumea. Succesul comercial a făcut din Metallica o formație foarte controversată.

U2 – Sunday Bloody Sunday

U2 este o formație irlandeză de rock din Dublin. Muzica pe care a cântat-o în perioada de început își trage originile din post-punk, dar a ajuns în cele din urmă să încorporeze influențe din mai multe genuri de muzică pop5. De-a lungul întreprinderilor muzicale, cei patru și-au menținut un sunet construit pe muzică instrumentală melodică, scoasă în evidență de sunetul de mare varietate timbrală al chitarei lui The Edge și pe vocea expresivă a lui Bono. Versurile lor, adesea împodobite cu imagistică spirituală, se concentrează pe o tematică personală și socio-politică.