15 greșeli tipice, pe care le faci zilnic în bucătărie

Unele lucruri pe care le faci zilnic, ți se par corecte doar din considerentul că așa le-ai făcut tot timpul. Adesea, nici nu ți se pare firesc că ai putea ceva să schimbi. Dar, de fapt, la bucătărie, greșelile tipice te împiedică să-ți descoperi unele talente culinare și chiar îți taie pofta de a găti.

Noi am reușit să adunăm cele mai comune 15 greșeli din bucătărie, care ți-au acaparat rutina zilnică, fără să observi.

Păstrezi toate fructele și legumele la frigider

Multe gospodine s-au obișnuit să păstreze toate fructele și legumele la frigider, pentru că, astfel, nu se vor altera foarte repede. De fapt, cartofii, roșiile, bananele sau merele nu se recomandă să le pui la rece.

Cartoful de la temperaturi scăzute devine prea dulce, iar roșiile, merele și bananele elimină etilena, ceea ce duce la coacerea lor mai rapidă și, respectiv, la stricare.

Dezgheți carnea în apă

Cea mai bună cale de a dezgheța carnea este s-o scoți cu mai mult timp înainte din congelator și s-o pui la frigider, ca procesul să decurgă în voie. Atunci când carnea este decongelată sub jetul de apă caldă sau într-un vas cu apă, produsul își pierde din proprietățile gustative și din aspectul apetisant.

Folosești robotul de bucătărie pentru piureul de cartofi

Cuțitele rapide vor face din cartofi o masă lipicioasă și vâscoasă, dar nu una ușoară și pufoasă, așa cum ți-ai dori. De aceea, trebuie să folosești ustensila clasică de pisat cartofii ca să obții un piureu savuros.

Păstrezi laptele în ușa frigiderului

Deși, s-ar părea că ușa frigiderului este cea mai potrivită pentru a păstra produsele lactate, temperatura în această porțiune este mai ridicată decât în întreg frigiderul. În plus, acesta este destul de des deschis, ceea ce contribuie și mai mult la ridicarea temperaturii. Din această cauză, lactatele se vor strica mult mai repede.

Nu amesteci pastele în timpul fierberii

Faptul că pastele trebuie puse în apa ce a început deja să clocotească, nu este un secret pentru nimeni. Însă, mulți încă nu cunosc că în primele minute după ce le-ai aruncat în apă, pastele trebuie permanent amestecate pentru a nu se prinde de fundul cratiței sau între ele.

Deschizi prea des ușa cuptorului în timpul preparării copturilor

Deschizând ușa cuptorului electric, scazi temperatura de coacere. În rezultat, checul sau pâinea, deși a început să crească, cade iarăși și nu iese atât de pufos precum ar trebui.

Ca să vezi situația la moment, trebuie să te folosești de becul din interiorul cuptorului sau să deschizi ușa spre final, când deja coptura e bine ridicată și aproape gata.

Păstrezi pâinea incorect

Pâinea trebuie păstrată la loc răcoros și ferit de umiditate. Unul dintre acestea este frigiderul. Dar trebuie să te convingi că aceasta este ambalată bine pentru a nu absoarbe toate mirosurile din frigider.

Ignori oțeturile și exagerezi cu sarea

otet

Pentru un gust mai sărat oferit bucatelor poți adăuga oțet balsamic, de mere sau de vin, fie suc de lămâie, fără ca să pui prea multă sare. În acest caz, trebuie doar să ai grijă ca otetul să fie evaporat bine în timpul gătitului.

Mixezi alubușurile reci

Pentru ca albușurile să se bată bine, ouăle trebuie lăsate la temperatura camerei. De asemenea, este important să separi foarte bine albușurile de gălbenuș, altfel iarăși riști să nu reușești cu desertul.

Prepari pizza cu blatul crud

Pentru ca blatul să fie bine rumenit și pufos, trebuie să eviți inițal umezirea lui cu sucul de la roșii sau cu orice altceva. Poți face acest lucru fie prin coacerea mai întâi a blatului pentru câteva minute, după care să adaugi ingredientele sau să așezi aluatul de pizza direct pe tava fierbinte.

Folosești un singur tocător

Într-o bucătărie trebuie să fie minim 2 tocătoare. Unul pentru carne și altul pentru produsele care nu necesită termo-prelucrare. Această regulă este esențială pentru că carnea poate conține bacterii ce se distrug doar la fierbere, coacere ș.a. Acestea pot provoca intoxicații alimentare serioase dacă vor trece pe alimentele consumate în stare crudă.

Ai un cuțit veșnic neascuțit pentru toate produsele

cutit

La bucătărie trebuie să fie cel puțin cele 4 tipuri de cuțite, ca cele din imagine. Ele îți vor ușura cu adevărat procesul de gătire și îl vor face mai plăcut.

Prăjești toate bucatele pe o tigaie

tigaie

Fiecare mâncare are tigaia sa. De exemplu, pentru clătite e nevoie de o tigaie cu suprafață subțire, să fie ușoară și cu margini înguste. Iar carnea trebuie prăjită pe una cu bază groasă și margini mai înalte.

Nu umpli corect borcanele de conserve

borcan

Conservatul este un proces migălos, care dacă nu e făcut conform instrucției poate finaliza cu nimic. Puține gospodine știu cât de important este spațiul liber din borcane, în dependență de produsul conservat. Respectă dimensiunile de mai sus și vei uita de riscul capacelor umflate sau a borcanelor explodate.

Nu respecți cu strictețe rețetele pentru copturi

Atunci când vrei să faci un chec sau niște biscuiți de casă, fii atentă la componentele rețetei și la modul de preparare. E destul să greșești puțin cu temperatura cuptorului, cantitatea de făină sau cu untul prea moale și produsul tău nu va fi așa cum te-ai așteptat.

Sursa