15 sfaturi utile de la un profesor sovietic: cum să educi copiii

E un geniu!

Un pedagog renumit în perioada sovietică, Anton Simionovici Makarenko, a făcut la un moment dat foarte multă zarvă: datorită metodei inventate chiar de el, până și cei mai neglijenți copii și tineri au fost re-educați și au devenit personalități respectabile.

Și de ce părinții, în prezent, să nu recurgă la abordarea propusă de Makarenko?

Înainte de a-i consulta „Poemul pedagogic”, atrage atenția la citatele care mi s-au părut extrem de înțelepte și utile.

1. „Vrei să distrugi sufletul copilului tău? Atunci nu-i refuza nimic. Și în timp vei înțelege că nu crești o persoană, ci un copac strâmb.”

2. „Trebuie să te frânezi la fiecare pas și asta ar trebui să se transforme într-un obicei. Un om fără frână este o mașinărie defectă.”

3. „Trebuie să știi cine îi sunt prietenii, cu cine și în ce se joacă, cum tratează școala și profesorii, ce dificultăți are, cum se comportă în clasă”.

4. „O domnișoară trebuie învățată, astfel încât să-i salute ușor piperat chiar și pe tinerii care îi plac.”

5. „Nu este nevoie de mult timp pentru a educa, ci de o utilizare rațională a timpului limitat.”

6. „Să înveți să iubești, să înveți să recunoști iubirea, să înveți să fii fericit înseamnă să înveți să te respecți, înseamnă să înveți demnitatea umană.”

7. „Nu asprimea, nu furia, nu strigătul, nu imploratul și nu ruga, ci o orânduire calmă, serioasă și la subiect – în asta ar trebui să consiste, la general, tehnica disciplinei familiale. Și dacă totuși înveți să faci diferență dintre nevoile reale și fictive ale copiilor, atunci tu însuți nu remarci cum atitudinea ta parentală devine cea mai dulce și mai plăcută formă de prietenie dintre tine și copilul tău.”

8. „Comportamentul tău este lucrul decisiv. Nu crede că crești un copil numai atunci când vorbești cu el sau când îl învăți sau îi ordoni. Îl crești în fiecare moment al vieții tale, chiar și atunci când nu ești acasă.”

9. Un copil este un om viu.  Acesta nu este deloc un ornament al vieții noastre, ci este o altă viață separată, la fel de plină și bogată. Cu forța emoțiilor, cu grijile și profunzimea impresiilor, cu puritatea și frumusețea tensiunilor volitive, viața copiilor este incomparabil mai bogată decât viața adulților.”

10. „Nu poți învăța o persoană să fie fericită, dar o poți educa astfel încât să devină fericită”.

11. „Cereri părintești către tine, respectul părintesc față de propria familie, controlul părinților asupra fiecărui pas – aceasta este prima și cea mai importantă metodă de educație.”

12. „Creșterea copiilor este o sarcină ușoară atunci când se face fără a-ți bate nervii, în ordinea unei vieți sănătoase, calme, normale, rezonabile și distractive. Am văzut întotdeauna că reușește acolo unde decurge fără stres.”

13. „Există multe cazuri în viața fiecărui copil când nu știe ce să facă, când are nevoie de sfaturi și ajutor. Poate că nu îți va cere asta, pentru că nu știe cum să o facă, tu însuți trebuie să vii cu inițiativa, prin sfaturi directe, uneori în glumă, alteori la dispoziție, alteori chiar și sub formă de ordin. Dacă cunoști viața copilului tău, vei vedea singur cum să faci ce e mai bine.”

14. „În unele cazuri, este necesar să permți copilului să iasă singur din dificultate, este necesar să se obișnuiască să depășească obstacolele și să rezolve probleme mai dificile. Dar trebuie să vedem întotdeauna cum efectuează copilul această operație, nu trebuie să-i permitem să devină confuz și să dispere. Uneori este chiar necesar ca copilul să vă vadă vigilența, atenția și încrederea în puterile proprii.”

15. „Între noi fie vorba: în frăția noastră pedagogică, procentul de neglijență în familie nu este deloc mai mic decât la voi. Și, dimpotrivă, copiii minunați cresc adesea cu părinți care nu au văzut nici ușa din față, nici ușa din spate a științei pedagogice „.