
Podul trebuie să îndeplinească atât o funcție standard – să faciliteze traversarea oamenilor în locurile unde deplasarea este dificilă (ape, munți, drumuri), cât și o funcție estetică – să fie un monument de artă pentru oraș.
Orașul cu cele mai multe poduri, de fapt, nu este Veneția (după cum gândește majoritatea oamenilor), ci Hamburg. În Hamburg există mai mult de 2300 de poduri. Practic de 6 ori mai mult decât în Sankt Peterburg, unde sunt doar 400 de poduri. Arhitecții, designerii și inginerii sunt responsabili de crearea unei construcții trainice, remarcabile și irepetabile.
Cele mai inovative și expresive poduri sunt încadrate în cartea recordurilor Guinness. Cele mai remarcabile poduri devin un punct de admirație a turiștilor și o mândrie a localnicilor, și desigur un loc deosebit pentru îndrăgitele foto-sesiuni contemporane.
Iată cele 17 poduri grozave, care merită să fie văzute cel puțin o dată de către fiecare om:
Nepal
”Moses Bridge” – Podul lui Moise (Olanda)
Pod pentru animalele sălbatice (Canada)
Podul suspendat de baloane cu aer. Denumit ”podul maimuțelor”, oamenii nu pot păși pe el, căci este doar o instalație artistică.
Podul din rădăcinile copacului de cauciuc (India). Sunt trainice și rezistibile inundațiilor caracteristice regiunii în cauză
Podul deasupra norilor. ”Millau Viaduct” (Franța) lungimea 2460 m, înălțimea maximă 341 m.
Podul havuz ”Bango Bridge” (orașul Seul), lungimea 1140 m. Pod+havuz color+muzică=minune înregistrată în cartea recordurilor Guinness
Podul spre nicăieri (Norvegia)
Pod mobil automatizat ”Slauerhoff” (Leeuwarden)
Podul ceresc ”Langkawi Sky Bridge” (Malaezia)
Podul suspendat ”Kikki” (Japonia)
Podul pliabil ”Rolling Bridge” (Londra)
Podul de apă (Germania). Cel mai mare pod de apă din Europa, lungimea 918 m
Podul Serpentină sau Piton ”Pythonbrug” (Amsterdam)
Podul Leagăn ”Gateshead Millennium Bridge” (Marea Britanie)
Podul restaurant (Australia)
Podul cu locatari ”Ponte Vecchio” (cel mai vechi din Florencia)
Inspirat din: ADME