20 de citate ale unui savant de talie mondială. (Matematica este ceea ce rușii îi învață pe chinezi la universitățile din America)

Serghei Kapița a fost un savant de talie mondială, fizician și academician rus. Din 1973- 2012 el a fost liderul programului de televiziune științifică ”Evident- Incredibil” și a demonstrat că știința poate fi deosebit de interesantă.

A activat în calitate de redactor-șef la revista ”Lumea Științei” și vicepreședinte al Academiei de Științe Naturale din Federația Rusă. Poziția marelui S. Kapița vis-a-vis de cultură, tehnologii și știință a fost una neobișnuită, iar scopul prim al lui era de a transforma știința într-un obiect de studiu interesant și util pentru toți.

Gândurile și aforismele lui sunt actuale și astăzi:

1.Dacă în locul miliardelor pierdute pentru sistemul de apărare, s-ar găsi milioane pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ și al sănătății, atunci terorismul nu și-ar mai găsi locul în lume.

2.Să aduni o mulțime de berbeci e ușor, mai greu este să aduni o mulțime de pisici.

3.Istoria a fost mult timp o ”știință suplimetară”- fiind adesea adăugată la alte discipline.

4.Doar ipotezele contradictorii contribuie la dezvoltarea științei. Acest aspect trebuie accentuat, nu evitat.

5.Moscova, în pofida multor nuanțe neplăcute- rămâne a fi orașul meu. Trebuie să învățăm a disocia valoarea de nonvaloare.

6.Dacă ar fi să subordonăm totul banilor, nu s-ar mai crea capodopere și descoperiri uluitoare.

7.Televiziunea este cel mai puternic mediu de interacțiune al oamenilor și acum se află în mâinile celor ce sunt iresponsabili în privința impactului lor în societate.

8.Cel mai mare miracol este viața noastră.

9.Ce va rămâne în urma acestei generații? SMS-urile vor fi publicate și păstrate generațiilor viitoare?

10.Vulgaritatea femeii este respingătoare. Uneori, tot ea este atrăgătoare!

11.Costumul disciplinează un bărbat, îl organizează. Cândva, prezentatorii radio de la BBC erau obligați să prezinte știrile în rochii de seară și costume la patru ace!

12.50 de ani în urmă, în regiunea Rublevka erau la fel de multe biciclete, câte mașini există astăzi.

13.Știți care este unicul meu dezacord cu biserica? Eu cred că, oamenii l-au inventat pe Dumnezeu, dar ei cred viceversa.

14.Cultura trebuie să fie plantată, chiar cu forța. În caz contrar, suntem pierduți!

15.Nicăieri nu am văzut bărbați mai intoxicați, decât în America. Sunt sufocați de emanciparea femisimului și foarte agresivi.

16.Femeile se îmbrăcau plictisitor. Astăzi există o gamă foarte colorată: de la monștri inestetici, până la manechine suficient de decent stilizate. Cei drept, a doua categorie tot mai rar se prezintă pe stradă!

17.Matematica- este ceea ce rușii îi învață pe chinezi în universitățile din America.

18.Eu sunt un creștin ortodox ateist din Rusia.

19.Un fizician modern care experimentează are nevoie de un milion pe an pentru infrastructură și echipament. Da, este o plăcere costisitoare.

20.A conduce înseamnă a nu încurca oamenilor competenți să își facă treabă.