5 Efecte psihologice care ne influențează comportamentul

Cum instinctele dirijează deciziile noastre? De ce anume astfel simțim lumea înconjurătoare și nu altfel? Culisele creierului uman ascund multe secrete, careva din ele ți le propunem spre analiză.

În fine, citește și întreabă- te: asta mi se întâmplă și mie? Dacă da, începe să trăiești mai simplu!

1.Tu placi altora mai mult atunci când greșești.

Demonstrat: cei care niciodată nu au greșit sau greșesc rar ne sunt puțin cam antipatici, decât cei trecuți prin mai multe greșeli. Greșelile te fac mai UMAN și ATRACTIV. Perfecțiunea creează distanță și o aureolă deranjantă de INVINCIBILITATE. 

2.Marile așteptări creează o realitate nouă.

Dacă tu crezi cu adevărat în ceva- asta se va îndeplini CU SIGURANȚĂ! Aceasta se mai numește „efectul Pygmalion”. Psihologul Robert Rosenthal l- a cercetat în școală. La început de an școlar el a arătat profesorilor lista cu elevi care au un IQ sporit. Dar această listă nu corespundea realității, numele elevilor a a fost ales aleatoriu. La finele anului școlar anume acești elevi au demonstrat rezultate mai mari în comparație cu alții. Asta se argumentează prin faptul că așteptările profesorilor față de copiii din listă erau mai mari ca față de ceilalți, și aceste așteptări au creato nouă REALITATE.

Rosenthal astfel a argumentat: ceea ce o persoană așteaptă de la alta, poate deveni o prorocire care se autoîmplinește.

3.Cu cât alegerea este mai mare, cu atât mai slabă probabilitatea de a fi satisfăcut.

Ai cunoscut cândva sentimentul de regret după ce ai făcut vreo cumpărătură?  Chiar dacă decizia ta finală a fost foarte corectă- riști să rămâi nesatisfăcut, chiar dacă ai avut în față cea mai vastă alegere. Psihologii numesc faza asta „paradoxul alegerii”: când alternativa este atât de largă, se întâmplă să nu fii satisfăcut de alegerea făcută.

4.Cu cât mai mulți oameni văd că ai nevoie de ajutor- cu atât mai puține șanse că vei fi ajutat.

Ai nevoie de ajutor? Nu îl căuta în mulțime! Va avea loc „efectul martorului”.

Psihologii au făcut un experiment: când persoana testată credea că este unicul martor, în ajutor au sărit 85 % din oameni. Când alături de cel testat mai era o persoană, în ajutor au sărit 65%. Când persoana testată știa că mai sunt 4 martori- în ajutor au venit doar 31 %.

Ați observat că deseori martorii accidentelor rutiere nici nu încearcă să ajute pe cei accidentați? Fiecare crede că altcineva va chema poliția, ambulanța, etc. În cazul când este un singur martor- el înțelege că ajutorul depinde numai de el și devine foarte hotărât.

5.Greșelile tale nu sunt evidente precum îți imaginezi.

Sentimentul că toți ochii sunt pe tine atunci când știi că ai făcut o gafă este DOAR UN JOC AL IMAGINAȚIEI TALE. Paranoia și neîncrederea personală pe care le simțim când greșim nu reflectă REALITATEA, DE FAPT. Oamenii observă gafele noastre mult mai rar decât noi ne imaginăm. Știind asta, poți să te simți în locurile publice MULT MAI SIGUR și SĂ FII TU ÎNSUȚI!!!