
În fiecare zi suntem preocupați mai mult de sarcinile de serviciu, de ceilalți membri ai familiei decât de propria sănătate. Obiceiurile alimentare, regulile de igienă pe care uităm să le aplicăm sau le aplicăm greșit ne pot afecta direct sănătatea.
AdMe.ru a selectat 5 lucruri la care ar trebui să fii mai atent pentru un mod de viață mai sănătos.
1. Spălatul pe dinți
În primul rând, oamenii de știință spun ca nu este recomandat sa ne spălam pe dinți imediat după ce am băut sau am mâncat alimente sau băuturi acide, pentru ca nu am face decât sa ajutam acizii sa atace smalțul. În schimb, ar trebui sa așteptăm jumătate de ora, sau sa ne clătim pur și simplu gura cu apa rece. În general, e recomandat sa ne spălam pe dinți câte doua minute, de fiecare data, cu o periuța moale, care sa nu deterioreze dinții sau gingiile.
2. Spălatul pe mâini
Conform studiilor, doar 5% dintre americani se spală corect pe mâini, asa ca sunt șanse destul de mari sa facem parte din categoria celor care greșesc. Deși „instrucțiunile” par foarte simple, recomandarea fiind sa folosim apa calda și săpun și sa ne frecam mâinile intre ele timp de 20 de secunde, procesul implica multe detalii de care s-ar putea sa nu ținem cont.
Spre exemplu, sapunurile antibacteriene folosesc substante ca triclosanul (in sapunurile lichide), sau triclocarbanul (in cele solide), care pot provoca rezistenta la antibiotice si chiar dezechilibre hormonale, iar studiile arata ca sapunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente decat cele normale in prevenirea bolilor. In ultimul rand, uscarea mainilor trebuie sa dureze minimum 15 secunde, daca folosim prosoape de hartie, sau 45 de secunde daca folosim un uscator electric.
3. Mâncatul
În primul rând, cercetătorii spun ca mitul conform căruia mâncatul micului dejun în fiecare zi previne îngrășarea este fals. Apoi, se pare ca mâncam prea multa carne și produse de tip fast-food, care, folosite în exces, sunt dăunătoare. Experții avertizează și asupra vitezei cu care mâncăm. Aparent, dacă mâncam prea repede, putem sa blocam anumite semnale chimice naturale ale organismului și sa consumam mai mult decât este cazul, ceea ce duce la un risc ridicat de obezitate.
4. Spălatul rufelor
Cercetătorii recomanda curățarea mașinii de spălat, care ar putea sa aibă urme de E. coli sau materii fecale, din cauza rezidurilor de pe haine și în special de pe lenjerie. O alta greșeala frecventa este legata de separarea hainelor în suficiente categorii și spălarea lor conform instrucțiunilor, sau încărcarea mașinii de spălat cu prea multe sau prea puține haine, fapt care afectează și calitatea spălării și buna funcționare a aparatului.
5. Statul pe scaun
Statul pe scaun mai mult de câteva ore pe zi poate sa scurteze semnificativ speranța de viata prin creșterea riscului de îmbolnăvire de diabet sau de boli cardiovasculare. Chiar și în cazul persoanelor care fac mișcare zilnic, statul pe scaun la birou are aceleași efecte negative asupra sănătății. Oamenii de știința recomanda birouri la care se sta în picioare, sau ridicarea de pe scaun la fiecare ocazie pe care o avem.