5 teoreme ale PROSTIEI umane

Istoricul și economistul italian, Carlo Cipolla, a studiat minuțios anatomia prostiei ca fenomen. Ani lungi de cercetări au adus la aceea că savantul a formulat 5 teoreme (legități) general- valabile în oricare societate. Curios lucru: PROSTIA în sine este mult mai periculoasă decât ne- am obișnuit noi să o considerăm!!!

Prima teoremă a prostiei

Omul totdeauna nu apreciază la justa valoare cantitatea proștilor care îl înconjoară.

Sună banal și a snobism, dar viața totuși probează justețea acestei teoreme. În ce măsură nu am aprecia oamenii, mereu ne vom întâlni cu astfel de situații:

  • Omul care mereu arată deștept și rațional, se adeverește a fi un prost mare
  • Proștii mereu apar în cele mai neașteptate locuri și în cel mai neașteptat timp, pentru a- ți da planurile peste cap.

A doua teoremă a prostiei

Probabilitatea că un om este prost, nu depinde de alte calități ale lui.

Anii de cercetări l- au convins pe savant că sunt oameni proști și sunt oameni care nu sunt proști. Și această trăsătură este zidită de Natură și nu de factori culturali. Omul este prost la fel cum el e roșcat sau cum are grupa I de sânge. El așa prost s-a născut după voia Naturii. Studiile nu au nimic comun cu probabilitatea apariției proștilor în societate. Autorul acestei teorii a făcut un studiu în universități asupra 5 categorii de persoane: studenți, personal de la secretariat, personal de serviciu, personal administrativ și profesori. Analizând grupa persoanelor necalificate, numărul proștilor s-a adeverit mai mare decât el se aștepta (Teorema 1) și el a motivat asta prin condiții sociale: sărăcie, segregare, educație insuficientă. Dar, ridicându-se pe linia socială, același procentaj el a observat în rândul studenților, profesorilor, administrației. Și mai și, același procentaj el a observat și în rândul profesorilor. Această constatare l-a determinat să facă același experiment în rândul elitelor intelectuale – laureați ai premiilor Nobel. Rezultatul a demonstrat superputerea naturii: același procentaj de prostie și în rândul laureaților. Concluzia cercetătorului: Oriunde nu vei pleca, nu te vei afla, permanent te vei ciocni cu aceeași cantitate de proști care va depăși limitele așteptărilor tale.

A treia teoremă a prostiei

Prostul este OM, a cărui fapte prejudiciază alt om sau un colectiv uman și totodată nu aduc nici un folos nici acestui prost, ba chiar pot să- l prejudicieze și pe el.

Cercetătorul italian presupune că toți oamenii se divid în 4 categorii: simpliști, isteți, bandiți și proști.

Dacă persoana X face o acțiune care îl prejudiciază, dar care aduce folos persoanei Y, atunci persoana  X este un simplist.

Dacă persoana X face ceva care îi aduce avantaje și lui și persoanei Y, atunci el este isteț, pentru că a procedat isteț.

Dacă acțiunile persoanei X îl avantajează, iar persoana Y are de suferit din asta, atunci persoana X este un bandit.

Și, în fine, persoana X de tip „prost”, despre are nu e cazul să exemplificăm.

Cercetătorul italian a concretizat ce anume îl face pe prost să fie considerat periculos. El motivează că proștii sunt periculoși, deoarece un om rațional cu greu își poate imagina logica unui comportament irațional. Cel deștept poate înțelege logica unui bandit, pentru că acesta din urmă este rațional, el doar vrea să obțină beneficii, dar cu toate acestea, nu este destul de deștept ca să le câștige prin muncă. Un bandit poate fi ușor previzibil și poți să construiești scheme de apărare împotriva lui. A prognoza acțiunile celui prost este dificil, el poate să dăuneze cuiva fără motiv, fără scop, în momentul cel mai inoportun. Atacul celui prost, de regulă, este neașteptat. În confruntare cu un prost, cel deștept este la cheremul celui prost, care acționează după reguli neînțelese celui deștept. Chiar dacă atacul celui prost poate fi prevăzut, este greu a- l evita, fiindcă cel prost nu are o structură rațională de a acționa. Împotriva proștilor sunt neputincioși până și zeii.

A patra teoremă a prostiei

Cei deștepți totdeauna subapreciază potențialul distructiv al proștilor.

Concluzia lui Carlo Cipolla este că a avea treabă cu proștii este un risc care va costa scump. Persoanele simpliste (am scris mai sus cine sunt ele), de regulă, nu pot identifica pericolul din partea celor proști, ceea ce nu e de mirare. De mirare este aceea că cei deștepți și bandiții la fel subapreciază forța distructivă a proștilor. Asta este motivat prin faptul că în prezența celor proști deștepții se relaxează etalându- și intelectul, în loc să se concentreze pentru a minimaliza prejudiciul  posibil din partea celui prost.

Este răspândit stereotipul precum prostul dăunează sie însuși. FALS! NU! Nu confundați PROSTUL și SIMPLISTUL! NICIODATĂ nu faceți alianță cu cei proști, crezând că veți trage foloase de pe urma prostiei lor. Dacă veți proceda astfel înseamnă că nu știți ANATOMIA PROSTIEI. În acest caz veți oferi teren celui prost să- și facă de cap pe seama voastră.

A cincea teoremă a prostiei

Prostul- cel mai periculos tip de personalitate.

În concluzie: PROSTUL E MAI PERICULOS DECÂT BANDITUL !!!

De ce? Pentru că rezultatul final al acțiunilor banditului este trecerea unor bunuri de la cineva la altcineva. Societatea de la asta nu se simte nici mai bine, nici mai rău. Dacă toți membrii societății ar fi bandiți ideali, tot sistemul social ar funcționa în baza transferului bogățiilor în beneficiul celor care execută acest „transfer”, atunci societatea ar fi una stabilă (doar dacă toți ar fi bandiți ideali). Asta este foarte evident în societățile foarte corupte și (logic) unde populația mereu încearcă să ocolească legea.

Când în scenă intră cei proști, ei aduc prejudicii fără a scoate foloase măcar din asta. Bunurile se distrug, societatea sărăcește.

Istoria demonstrează că o societate progresează atunci când la conducere sunt suficienți oameni deștepți, pentru ca să țină în frâie proștii activi care tind să distrugă ceea ce deștepții au creat. În țări slab dezvoltate pe lângă proști, în vârful conducerii se mai află și  BANDIȚI PROȘTI, iar în rândul societății civile- simpliști naivi. Așa o construcție este absolut destructivă, parazitară și VAI ȘI AMAR de acea țară !

Alegeți să aveți alături oameni ca și voi!!!