6 imagini care iti pot salva acum viața

„Spălați-vă mâinile” este expresia pe care o auzim de nenumărate ori în aceste zile, în plină epidemie de coronavirus. Pare un gest banal, însă chiar este vital și ne poate salva viața.

Cele 6 imagini arată cât de important este să te speli pe mâini minuțios cu apă și cu săpun timp de 30 de secunde, 30 de secunde care fac diferența între viață și moarte. Un experiment a demonstrat acest lucru cu o serie de fotografii în care se demonstrează importanța spălării mâinilor: între 20 și 30 de secunde, cu apă caldă și cu săpun.

Prima dintre cele șase imagini arată o mână care a fost frecată anterior cu o cremă specială. Această cremă face ca germenii să fie vizibili sub lumina UV. Mâna este aproape plină de germeni: în fiecare centimetru al mâinii noastre există în jur de o sută de germeni.

În a doua fotografie, mâinile au fost clătite scurt cu apă și apoi agitate pentru a se usca. Efectul este aproape zero. Doar câteva puncte sunt curate. O spălare scurtă a mâinilor fără săpun nu produce modificări (imaginea trei). Zonele albe de pe piele dispar după curățarea cu săpun. După șase secunde de spălare a mâinilor cu săpun (imaginea patru), se poate vedea o diferență clară.

În imaginea cinci, o spălare a mâinilor timp de 15 secunde cu apă și cu săpun arată un rezultat aproape de cel dorit, însă numai după încă un minut și jumătate în plus de spălare mâna este cu adevărat lipsită de germeni (imaginea șase).