6 indicii surprinzătoare ale inteligenței ieșite din comun

Ateismul, dragostea pentru singurătate și alte trăsături pot indica faptul că ești mai inteligent decât ceilalți.

1. Bolile psihice

Oamenii de știință din Marea Britanie și SUA au descoperit că inteligența înaltă poate fi asociată cu riscul de dezvoltare a tulburărilor bipolare. Potrivit rezultatelor studiului lor, copiii care aveau un IQ ridicat la vârsta de 8 ani au fost mai târziu mai expuși la bipolaritate.

Desigur, inteligența deosebită este doar unul dintre factorii de risc. După cum remarcă autorii, tulburarea bipolară poate fi cauzată de ereditate, o copilărie dificilă, stres sau abuz de droguri.

Cu toate acestea, conexiunea dintre minte și tulburările mentale este confirmată și de alte date. Astfel, s-a găsit o relație între IQ-ul ridicat și tulburarea de anxietate. Evolutiv, s-au dezvoltat împreună: atât anxietatea, cât și inteligența au ajutat pe strămoșii să supraviețuiască, pentru că i-au obligat să fie mereu în alertă și să evite situațiile periculoase.

2. Liberalism și ateism

Psihologul evoluționist, Satoshi Kanazawa, a ajuns la concluzia că persoanele care au opinii liberale și ateiste au o inteligență mai ridicată.

Potrivit cercetărilor sale, ultraconservatorii adolescenți au avut un coeficient de inteligență medie, adică de 95, în timp ce liberalii extremiști au avut o medie de 106,5. O diferență ușor mai mică între credincioși și atei: IQ-ul mediu al adolescenților credicioși este de 97,iar la atei – 103.

Teoria lui Kanazawa se bazează pe faptul că religia și conservatorismul sunt produsele secolelor de evoluție. Dar pentru a rezolva noi probleme evolutive, trebuie să fii deschis către alte idei și puncte de vedere. Și bineînțeles că este bine să gândești critic.

3. Stil nocturn de viață

Prin analogie cu punctul anterior, Kanazawa a sugerat că oamenii mai inteligenți vor avea o rutină zilnică diferită de cea obișnuită. Adică, dacă strămoșii noștri au încercat să profite din plin de zi și s-au culcat cu debutul întunericului, acum cei cu un coeficient intelectual ridicat tind să neglijeze acest obicei.

Datele obținute de psiholog au confirmat ipoteza. Oamenii care se culcau și se trezeau mai târziu aveau, în medie, IQ mai mare decât cei matinali.

4. Tinderea spre solitudine

Și o altă descoperire a lui Satoshi Kanazawa: oamenii inteligenți se simt mai fericiți dacă se întâlnesc mai rar cu prietenii. Interesant, pentru majoritatea oamenilor, totul este exact opusul: cu cât comunică mai des cu prietenii, cu atât se simt mai bine.

Explicația acestui fapt contradictoriu este foarte simplă. O persoană cu inteligență înaltă este mai concentrată pe sarcini și proiecte complexe, iar activitățile de grup doar distrag atenția de la ele.

Mai există și o altă explicație legată de evoluție. Faptul este că, istoric, oamenii tind să coopereze (de dragul supraviețuirii și prosperității). Dar cei mai inteligenți se adaptează mai repede la condițiile culturale și tehnologice moderne, așa că preferă să-și creeze propriul drum, de unul singur.

5. Tendința de a avea încredere

Un studiu publicat în 2014 a constatat că inteligența înaltă este asociată cu capacitatea de a avea încredere în oameni. Mai mult, vorbim nu numai despre rude și prieteni, ci și despre alți reprezentanți ai societății.

Ideologia constă în faptul că oamenii inteligenți pur și simplu recunosc oamenii nedemni de încredere. Prin urmare, sunt mai deschiși către lume.

6. Activitate fizică redusă

Oamenii de știință americani au descoperit că cei cărora le place să gândească sunt mai puțin mobili. În experimentul lor, au descoperit că cei cu „sete de cunoștințe” erau mai puțin activi fizic în timpul săptămânii de lucru.