
Profesorul de psihologie, Jack Shafer, mulți ani a lucrat în calitate de agent FBI și învăța alți agenți tehnici de influențare și convingere, care câteodată, sunt inutile fără un șarm personal. Conform acestuia, este o regulă de aur, prin intermediul căreia poți să predispui orice om, și sună ea astfel: Fă așa ca interlocutorul să se placă.
Cum să reușești asta? Citește 6 pași / modalități de la Jack Shafer, pe care el le-a testat în viață.
1.Faceți greșeli.
Jack Shafer, în timpul orelor în torentul de studenți, el parcă pe neobservate scapă vreo greșeală în pronunțarea vreunui cuvânt, după care permite studenților să- l corecteze. „Eu simulez că sunt rușinat, le mulțumesc pentru atenție și corectez greșeala”, spune Jack.
Această strategie el o folosește pentru a obține trei scopuri. Când studenții corectează profesorul, asta le conferă un plus de siguranță. Apoi ei încep mai deschis să vorbească cu profesorul. Și în al treilea rând, ei își permit să facă greșeli.
Această strategie este valabilă pentru oricine. Greșiți, arătând imperfecțiunea voastră, permiteți oamenilor să vă corecteze. Și ei vă vor fi predispuși.
2.Discutați cu oamenii despre ei înșiși.
Suntem prea preocupați de noi și prea puțin de cei pe care îi întâlnim. Ca să placi oamenilor, trebuie să te arați cointeresat de ei. Dale Carnegie spunea că putem să facem în 2 luni mai mulți prieteni manifestând interes sincer față de oameni, decât în 2 ani de încercări de a- i face pe oameni să se intereseze de tine. Când oamenii vorbesc despre sine, are loc activarea acelorași centri în creierul lor, ca și în cazul mâncării gustoase sau al banilor.
Interesează- te de familiile lor, de biografiile lor, de copiii lor, află părerile lor și știi că asta face foarte mult în relația cu oamenii.
3.Faceți un complement de la persoana a 3-a .
Uneori complementele directe, nemijlocite, sună prea lingușitor. Mulți oameni nu sunt dispuși să le primească sau simt un oarecare disconfort. În așa cazuri e mai bine să folosești complemente de la persoana a 3-a. Ceva de genul: „Avea dreptate domnul de la secția cadre că sunteți foarte capabil în domeniu”. Nu e neapărat să lauzi careva calități profesionale, se poate și personale.
4.Nu uitați să compătimiți.
Fiecărui om îi place să fie atent ascultat și înțeles. La un greu- să fie compătimit, la un bine- lăudat și apreciat. Trebuie să convingi interlocutorul că îi împărtășești sentimentele, opiniile și că îl înțelegi perfect.
5.Rugați să vi se facă o favoare.
Benjamin Franklin spunea: „Cel care te-a ajutat, mai degrabă te va mai ajuta o dată, decât cel cărui tu singur i- ai ajutat”. Acest fenomen mai este numit „efectul lui Benjamin Franklin”. Omul care îi face altuia o favoare crește în ochii săi proprii. Dacă vrei să placi cuiva, roagă- l să- ți facă o favoare, nu tu lui. Desigur, fără fanatism la capitolul „cereri de favoruri”. Același Franklin spunea că „Oaspeții, ca și peștele, încep a mirosi urât la a treia zi”, mă tem să nu se fi referit astfel chiar și la cei care cer multe favoruri )))))
6.Faceți așa ca omul singur să se laude pe sine.
Între un complement și o măgulire este o mică graniță invizibilă, așa că mai bine să faci așa ca interlocutorul să se laude singur pe sine. Să faci una ca asta este o adevărată măiestrie și artă a comunicării. Practică- l. Fă oamenilor plăcut sufletului. Și vei fi plăcut oamenilor.
Toate aceste sfaturi nu sunt un îndemn spre fățărnicie și duplicitate. Pentru aceasta trebuie să realizați sfaturile cu sinceritate și bună inimă, cu intenții bune.
Și nu uitați că interlocutorul tău- oglinda ta.