7 alimente pe care să NU le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde!

Inventat accidental în timpul celui de al Doilea Război Mondial (tubul care producea microunde trebuia să fie folosit inițial la radare), cuptorul cu microunde a devenit un element indisolubil de bucătăria fiecăruia din noi. Deși ne-am obișnuit să-l folosim la prepararea sau încălzirea celor mai diverse alimente, există un rând de produse pe care ar trebui să eviți să le gătești într-un asemenea cuptor. Noi ținem la siguranța și la sănătatea ta, fapt pentru care am identificat 7 tipuri de produse pe care trebuie să le ții cât mai departe de cuptorul cu microunde pentru binele tuturor.

1. Ouăle fierte

Atunci când încălzești un ou fiert, apa din componența acestuia se transformă în aburi care exercită o presiune enormă asupra cojii și, la un moment dat, aceasta nu mai rezistă și explodează în cuptor, în farfurie sau chiar sub nasul tău.

2. Morcovii

Cu toate că, în principiu, morcovii pot fi încălziți sau prelucrați în cuptorul cu microunde, îți sugerăm să eviți acest lucru, mai ales dacă ai de a face cu morcovi cruzi, cu coajă activă. Dacă aceștia nu sunt curățați în mod corespunzător și au resturi de murdărie, mineralele din componența solului pot genera scântei în interiorul cuptorului, afectând integritatea acestuia.

3. Carnea procesată

Mai întâi de toate, e bine de știut că acest produs nu se numără printre cele mai nutritive și sănătoase alimente, conținând cantități mari de sare, grăsimi, aditivi și conservanți, iar efectul microundelor nu face decât să amplifice nocivitatea acestora. Dacă nu te poți dezice de acest element gastronomic apetisant, recomandarea noastră este să încălzești carnea procesată cu ajutorul unui grătar sau a unei plite.

4. Apa

Încălzirea apei în cuptorul cu microunde pare o operațiune simplă, transparentă și lipsită de riscuri, însă cercetările în domeniu au înregistrat mai multe cazuri de arsuri, în special în rândul copiilor, după ce au consumat apă încălzită în cuptor. Undele electromagnetice provoacă supraîncălzirea apei, făcând moleculele instabile, fapt care se poate solda chiar și cu explozii spontane.

5. Ardeii iuți

Ardeii, în special soiurile foarte picante, conțin cantități mari de capsaicină, care are proprietăți inflamatorii. Când capsaicina este expusă undelor electromagnetice într-un cuptor cu microunde, aceasta începe să fumege și poate lua foc, iar ulterior, fumul care iese din cuptor poate provoca arsuri și iritații pe piele.

6. Carnea de pui

Puiul se numără printre principalii vinovați în răspândirea salmonelei, mai ales atunci când nu este gătit corect. Cuptorul cu microunde nu asigură întotdeauna o prelucrare minuțioasă și uniformă a alimentelor, fapt care mărește riscul de contaminare bacteriană. Același lucru se poate spune despre carnea crudă la general.

7. Roșiile și sosul de roșii

Mecanismul de lucru este similar cu cel al ouălor fierte. Apa se transformă în vapori care exercită presiune asupra legumei și transformă cuptorul într-un festival al culorilor.