
Sunt foarte simple experimente, dar care copiii le memorizează pentru o viață. Mai ales că ele sunt făcute împreună cu părinții, frații, surorile. Fiind la o vârstă mai mică, picilor le va veni greu să înțeleagă aceste legi ale fizicii. În schimb, ajungând pe băncile școlii, la lecția de fizică, ei își vor aminti cu plăcere acele momente de copilărie și de „laboratorul” de acasă. Lăsați- i acum, copii fiind,să se minuneze, să salte de extaz și să vă privească, pe voi, părinții, ca pe adevărați magicieni care fac lucruri fenomenale!
Balonul refractar
Necesar: 2 baloane, lumânare, chibrituri, apă.
Experiment: Umflați balonul și-l țineți deasupra lumânării și demonstrați copiilor că de la foc balonul se sparge. Apoi în al doilea balon turnați apă simplă de la robinet, legați- l și iarăși puneți- l deasupra lumânării. Demonstrat, cu apă umplut fiind, balonul rezistă focului.
Explicație: Apa, din balon absoarbe căldura emanată de lumânare. De aceea balonul nu va arde și nici nu va plesni.
Creioanele
Necesar: pungă de polietilenă, creioane simple, apă.
Experiment: Turnați apă pe jumătate în punga de polietilenă. Cu creionul străpungem pachetul prin ambele părți, acolo unde este umplut cu apă.
Explicație:Dacă vom străpunge pachetul și după turnăm apă, ea se va scurge prin orificiile sparte. Iar dacă străpungem pachetul după ce îl umplem pe jumătate, lăsând creioanele în locul străpungerii, apa aproape că nu va curge. Asta se explică prin faptul, că în timpul ruperii pachetului, moleculele ei se atrag mai aproape una de alta. În cazul nostru, moleculele polietilenei se strâng în jurul creioanelor.
Balonul care nu se sparge
Necesar: balon, bețișor de lemn pentru frigărui, gel de spălat vase.
Experiment: Aplicați gel de vase pe vârfurile bețișorului și străpungeți balonul începând de jos.
Explicație:Ca să păstrezi întreg balonul, trebuie să- l străpungi în locurile care se întind mai puțin, și anume partea de sus și de jos a balonului.
Varză chinezească
Necesar: 4 pahare cu apă, coloranți alimentari, 4 frunze de varză chinezească sau flori albe.
Experiment:Adăugați în fiecare pahar colorant alimentar de diferită culoare, adăugați frunzele de varză în fiecare pahar. Lăsați pe noapte. Dimineața veți vedea că ele s- au colorat în diferite culori.
Explicație:Plantele absorb apa și alimentează astfel frunzele și florile sale. Aceasta se numește „efect capilar”, când apa tinde să umple tuburile subțiri și pustii din plantă. Îmbibând apă colorată, frunzele își schimbă culoarea.
Oul plutitor
Necesar:2 ouă, 2 pahare cu apă, sare de bucătărie.
Experiment:Introduceți atent un ou în paharul cu apă simplă. Este de așteptat ca oul să cadă la fund (dacă nu, înseamnă că oul este alterat). În al doilea pahar adăugați apă caldă și amestecați 4-5 linguri de masă de sare. Puteți aștepta ca apa să se răcească. Acum introduceți atent oul. El va pluti la suprafață.
Explicație:Secretul constă în densitate. Densitatea medie a oului este mai mare ca cea a apei pure, de aceea oul se lasă la fund. Iar densitatea apei sărate este mai mare, de aceea oul plutește la suprafață.
Acadele de cristal
Necesar:2 pahare de apă, 5 pahare de zahăr, bețișoare de lemn pentru frigărui, hârtie tare, pahare transparente, coloranți alimentari, cratiță.
Experiment:1/4 de pahar de apă turnați în cratiță, adăugați câteva linguri de masă de zahăr și fierbeți siropul. Presărați puțin zahăr pe hârtia groasă. Apoi muiați bețișorul în sirop și mai apoi, strângeți cu acest bețișor cristalele de zahăr de pe hârtie. Repartizați uniform cristalele pe bețișor.
Lăsați bețișoarele pe noapte să se usuce. Dimineața, fierbeți în 2 pahare cu apă 5 pahare de zahăr. După fierbere lăsați 15 minute să se răcească, dar nu până la răcirea completă. . Turnați siropul în diferite vase și adăugați coloranți alimentari. Introduceți bețișoarele cu cristale de zahăr în aceste vase cu coloranți, dar în așa mod, ca să nu lipiți bețișorul de pereții și fundul vasului. Pentru asta vă va ajuta un clește pentru rufe (priviți imaginea).
Rămâne să așteptați să crească cristalele delicioase, să urmăriți procesul, iar apoi să mâncați frumusețea de cristal.
Explicație:odată cu răcirea apei, dizolvarea zahărului sade și el începe să se sedimenteze pe pereții vasului și pe bețișorul introdus în vas, care preventiv l- am uns cu cristale de zahăr.
Chibritul aprins
Necesar:chibrituri, lanternă.
Experiment:Aprindeți un chibrit și poziționați- l la o distanță de 10- 15 cm de la perete. Luminați chibritul cu o lanternă, și veți vedea că pe perete apare numai umbra mâinii voastre și doar chibritul. S- ar părea evident, dar puțini care știu acest detaliu.
Explicație:Focul nu are umbră, deoarece nu împiedică trecerea luminii prin el.