8 deosebiri dintre un om cult și unul incult: tu știi să-i deosebești?

Se spune că o persoană inteligentă se deosebește întotdeauna de ceilalți. Indiferent dacă este adevărat sau nu, niciodată să nu tragi concluzii dintr-o primă impresie. Și tptuși, ce  îi face pe cei numiți inteligenți să iasă în evidență?  Experții au identificat 8 caracteristici principale, iar tu decizi dacă sunt sau nu veridice.

1. Prima deosebire

Doar o persoană incultă face o concluzie cu privire la o nouă cunoștință după primele 5 minute de comunicare. Un intelectual nu își va permite niciodată să tragă concluzii atât de pripite. Este mai bine să cunoști mai mult persoana, să comunici cu ea, să îi analizezi acțiunile în diferite situații, astfel, îți vei putea contura o părere mult mai obiectivă.

2. A doua deosebire

O persoană inteligentă știe perfect că nu le poate cunoaște pe toate. Este foarte prostesc să îți impui punctul tău de vedere, în special în situațiile în care nu te poți numi expert. Astfel de prejudecăți pot induce în eroare pe alții, oamenii fiind înșelați și dezamăgiți.

O persoană inteligentă, chiar și într-o dispută, poate admite că greșește. Ea va consulta un expert adevărat, va asculta argumente și fapte reale. Un intelectual știe că toată lumea are dreptul să greșească, important este să corecteze această greșeală, să tragă o concluzie și să nu considere cuvintele sale drept adevărul suprem.

3. A treia deosebire

Oamenii deștepți în cele mai multe cazuri evită cu pricepere certurile și conflictele deschise. Pentru ei, soluția optimă este găsirea unui compromis, unei negocieri sau a unui acord care să se potrivească tuturor părților. Oamenii inulți tind să se confrunte adesea, nu le pasă de rezultat și pentru ei este important să aibă dreptate.

4. A patra deosebire

Numai un om incult și narcisist se poate considera cel mai bun, oriunde merge. Oamenii deștepți nu au ambiții atât de slab întemeiate. Sunt fericiți să comunice cu oameni diferiți, considerându-i egali cu ei înșiși. Datorită acestei atitudini, poți descoperi oameni care au aceeași idee și prieteni cu care este interesant să vă dezvoltați intelectual împreună.

5. A cincea deosebire

O persoană inteligentă este empatică. Ea nu va rămâne indiferentă față de experiențele altor oameni. Dacă este posibil, va încerca să suțină verbal sau chiar să ajute. Mulți într-o astfel de situație continuă să se gândească exclusiv la propria bunăstare, neștiind că un astfel de comportament este egoist și distructiv pentru ei. Dacă o persoană se află într-o situație dificilă, puțini oameni vor dori să-i vină în ajutor.

6. A șasea deosebire

Această caracteristică este destul de controversată, dar are dreptul să existe. Se crede că oamenii deștepți sunt nocturni din fire. Ei își ascultă întotdeauna organismul și știu foarte bine când este apogeul lor de activitate și ce când e cel mai potrivit moment pentru muncă asiduă. Din păcate, nu toată lumea are posibilitatea să iasă din tiparele societății și să munceacă atunci când simt, cei mai mulți sunt obligați să respecte un regim strict.

7. A șaptea deosebire

O persoană inteligentă nu se consideră niciodată astfel și nu vorbește despre asta oricând are ocazia. Își stabilește obiective, le atinge, stăpânește informații noi, se dezvoltă într-o direcție anumită și ascultă întotdeauna sfaturile oamenilor cu experiență, dezvoltându-și cunoștințele.

Inculții dau multe sfaturi și, deseori, vagi, vorbesc despre profesionalismul lor și se laudă cu reușitele lor. Dorința de a critica sau ridiculiza greșeala altcuiva se manifestă constant în caracterul lor, care deseori îi respinge pe ceilalți.

8. A 8-a deosebire

Este foarte plăcut să vorbești cu un intelectual. El menține o conversație sau este foarte interesat de noile informații. Va asculta mereu interlocutorul și abia apoi își va exprima punctul de vedere sau își va împărtăși cunoștințele. Cu toate acestea, el nu caută să fie în centrul atenției și să asculte complimente adresate lui.

Totuși, unii se comportă complet diferit. O persoană incultă își permite să facă remarci neadecvate, ridicole, întrerupe și nu ascultă punctul de vedere al interlocutorului. Prin urmare, dialogul se încheie destul de repede imediat ce a început.

Nu este o rușine să nu știi ceva, este rușinos să nu vrei să înveți ceva nou și să devii mai bun. Astăzi există atât de multe resurse pentru auto-dezvoltare și creștere profesională încât astfel de oportunități pur și simplu nu pot fi ratate.