8 semne de care să-ți dai seama că ești introvertit

Multe persoane consideră persoanele introvertite ca fiind persoane timide și retrase, în realitatea e o concepție formată greșit. Diferența constă în faptul că persoanele introvertite își adună energia în singurătate și detr-o comunicare cu câteva persoane, pe când cele extrovertite au nevoie de o cumincare excesivă pentru a-și încărca bateriile.

AdMe.ru a selectat 8 semne de care poți să-ți dai seama dacă ești sau nu introvertit.

1. Îţi este mai uşor să ţii un discurs în faţa unei mulţimi, decât să vorbești unui grup de oameni. Persoanele introvertite nu au neapărat probleme ca lumina reflectoarelor să fie îndreptate spre ei. Chiar şi persoanele celebre pe care le vezi la televizor pot aparţine de fapt acestui tip. Cu toate acestea, mai dificil pentru persoanele cu acest tip de personalitate este să poarte conversaţii cu grupuri mari de oameni la un nivel individual.

2. Nu îţi plac discuţiile de complezenţă. Laurie Helgoe explica în cartea sa motivul pentru care introvertiţilor nu le plac astfel de conversaţii. Ea sublinia că nu faptul că nu le place compania oamenilor stă la baza respingerii discuţiilor de complezenţă, ci faptul că „urăsc bariera pe care acestea o creează între oameni”.

3. Te simţi singur chiar şi când eşti înconjurat de foarte mulţi oameni. Poate preferi, ori ai impresia că eşti un simplu privitor sau chiar un străin, chiar şi atunci când te afli într-un grup de persoane pe care le cunoşti. Dacă aşa este, atunci s-ar putea să fii introvertit.

4. Nu simţi că pierzi timpul dacă pur şi simplu stai acasă singur. Poate pentru anumite persoane petrecerea unei zile în linişte, alături de o cană de ceai şi câteva reviste sau cărţi este o pierdere de vreme. În tot acest timp, s-ar putea bucura de clipele libere făcând tot felul de activităţi de la a ieşi cu prietenii, până la a merge la cumpărături sau chiar a încerca activităţi noi şi palpitante. Dar pentru introvertiţi, o zi petrecută confortabil în intimitatea casei goale este o oază de relaxare şi o modalitate de a-şi încărca bateriile după multe zile pline de stres.

5. Locul unde te aşezi trădează o personalitate introvertită. Dacă tocmai te-ai urcat într-un mijloc de transport în comun sau într-un vagon de metrou în care nu se mai află decât vreo două-trei persoane, unde alegi să te aşezi? Persoanele introvertite aleg să stea pe acele locuri unde nu sunt înconjurate de alţi oameni. De regulă la marginea băncilor, nu în mijloc. De exemplu, Sophia Dembling mărturiseşte că atunci când merge la teatru, preferă să se aşeze pe scaunele aflate lângă culoarul de trecere sau pe cele poziţionate cât mai în spatele sălii.

6. Eviţi să răspunzi la telefon atunci când eşti sunat. Chiar dacă tocmai primeşti un apel de la o persoană din cercul apropiaţilor, preferi să nu răspunzi atunci când te sună. În schimb, alegi să le returnezi apelul telefonic atunci când te simţi suficient de pregătit din punct de vedere mental şi când consideri că ai suficientă energie pentru a purta o conversaţie. „Îmi place să port conversaţii lungi şi plăcute cu un prieten la telefon – atâta timp cât nu apare din senin”, dezvăluie Dembling.

7. Porţi adesea monoloage interioare. Fiecare persoană poartă din când în când discuţii cu el însuşi, dar, aşa cum subliniază dr. Marti Olsen Laney, psihoterapeut şi autorul cărţii Avantajul Introvertiţilor, „cei mai mulţi introvertiţi au nevoie să gândească mai întâi şi apoi să vorbească”, citează Huffington Post.

8. Printre lucrurile care trădează o personalitate introvertită putem adăuga şi faptul că mergi la o petrecere pentru a te revedea cu prietenii apropiaţi, nu pentru a cunoaşte persoane noi, faptul că îţi plac discuţiile profunde, filisofice sau cărţile şi filmele care te provoacă să gândeşti. De asemenea, dacă te simţi copleşit şi lipsit de energie după o ieşire şi ai nevoie de momente petrecute în linişte după o astfel de experienţă, ori poate partenerul tău de viaţă este extrovertit, poate preferi să te specializezi într-un anumit domeniu, nu în mai multe, observi cu uşurinţă detalii care altora le scapă, toate acestea ar putea fi indicii care îţi arată că eşti introvertit.