9 metode simple cum să afli dacă ai o respirație urât mirositoare

Statisticile arată, că de halitoză ( respirație urât mirositoare) suferă aproximativ 25-30% dintre oameni. Dacă ești convins că aceasta nu este legată de probleme dentare, ale gingiilor sau ale stomacului, dar totuși uneori te îndoiești de faptul că ai o respirație plăcută, iată cum trebuie să procedezi:

1. Atinge cu limba încheietura mânii

Încearcă să faci acest lucru cu partea de mijloc a limbii, fiindcă acolo se adună cele mai multe bacterii. Așteaptă 5-10 secunde și miroase încheietura. Dacă vei simți un miros neplăcut, înseamnă că e cazul să te speli pe dinți sau să-ți clătești gura cu apa pentru igiena orală. De menționat, că acest test nu va da rezultate, dacă să-l faci imediat după spălare.

2. Treci cu degetul cât mai aproape de baza limbii

Această metodă este puțin mai informativă decât prima, datorită faptului că trebuie să atingi limba cu degetul cât mai aproape de gât. Așteaptă până saliva de pe deget se va usca și vezi cum miroase. Te poți folosi de acest test pe parcursul zilei, dar nu uita să-ți speli mânile înainte.

3. Respiră într-un pahar curat

Pentru acest test pot fi folosite și alte obiecte precum o cană, o caserolă din plastic sau un săculeț din polietilenă. Inspiră adânc și expiră încet în unul dintre acestea, iar apoi repede miroase ce ai expirat. Să știi, că metoda respectivă nu este eficientă dacă s-o realizezi în palme, fiindcă va predomina mirosul mânilor.

4. Folosește o bucată de tifon

Șterge limba cu o bucată de tifon și vezi ce miros are, așa îl simt și cei care se apropie de tine. Culoarea galbenă din depunerile de pe limbă pe care le-ai șters, este un indicator sigur că din gura ta este emanat un miros neplăcut.

5. Rade cu o linguriță depunerile de pe limbă

Treci cu marginea unei lingurițe peste suprafața limbii și examinează-ți depunerile. Cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât vor mirosi mai urât.

6. Testul cu ața dentară

Curăță dinții așa cum faci de o obicei cu ața dentară. Verifică după asta cum miroase ața. „Aroma” ei va vorbi despre felul cum este respirația ta.

7. Testul cu oglinda

Privește-te în oglindă și scoate maximal limba. Examinează-ți depunerile de pe ea, cu cât sunt mai închise la culoare cu atât mirosul din gură e mai neplăcut.

8. Roagă un prieten să te ajute

Este de ajuns să alegi o persoană în care ai încredere și de care nu-ți este jenă să întrebi cum miroase respirația ta. Acestuia nu-i rămâne decât să fie obiectiv cu tine pentru a depista problema.

9. Apreciază după gustul rămas în gură

Adesea, dacă nu-ți place gustul pe care îl simți în gură după masă, atunci nici respirația nu poate fi mai aromată. De obicei, această situație se crează după ce mănânci ceva picant sau dulce. Guma de mestecat poate salva situația.

Sursa