9 replici care îi scot din sărite chiar și pe cei mai răbdători

În vocabularul nostru zilnic, majoritatea avem niște fraze pe care le spunem, adesea, fără să ne gândim. Sunt niște replici banale, care îți stau pe limbă și le spui în mod automat într-o anumită situație. Însă pe cât sunt de simple, pe atât sunt și de iritante, întrucât ele nu prea au valoare informațională și demonstrează interlocutorului numai indiferență.

Noi am adunat cele mai răspândite astfel de replici. Dacă le ai și tu în vocabular, ar fi mai bine să le eviți, mai ales în raport cu oamenii dragi.

„Ți-am spus eu!”/ „Așa și am știut!”

fraza1

Dacă o persoană a greșit, nu trebuie să-i mai amintești și să-l învinovățești în mod repetat. El și-a dat singur seama că a luat o decizie greșită, iar prin faptul că tu te dai așa mare și atotștiutor nu faci decât să-l superi și mai tare. Ceea de ce are nevoie el cel mai mult în acest moment este de încurajare.

„Imediat”

fraza2

Să răspunzi astfel unei rugăminți și să nu faci ceea de ce ai fost rugat e ca și cum să zici că faci imediat, în timp ce nu ești acasă. Dacă nu intenționezi să faci ceva în momentul apropiat, mai bine așa și spune că o vei face după ce se termină emisiunea, de exemplu.

„Scuză-mă că ți-o spun așa, dar…”

fraza3

Este o frază foarte comodă pentru cei care le place să spună verde în ochi, fără a se gândi la sentimentele celuilalt. Cu gândul că ți-ai cerut scuze deja, îți vine să spui orice crezi tu și încă mai rămâi uimit de ce interlocutorul tău s-a supărat.

„Tu n-ai să înțelegi”/„ N-o să-ți fie interesant”

fraza4

Sunt fraze utile atunci când eviți să dai un răspuns sau te lenevești să explici ceva. Îți este mai convenabil gândul că cel de alături n-o să te înțeleagă, iar faptul că acesta s-a interesat sincer de ceva nu este acceptabil pentru tine.

„Tu nu mi-ai spus despre asta!”

fraza5

Să spui așa ceva e ca și cum din principiu nu ai făcut ceea de ce ai fost rugat și încă fără să te mustre conștiința. Plus la toate te îndoiești și de faptul că interlocutorul tău este adecvat.

„Am auzit”/„Am înțeles”

fraza6

În timp ce partenerul tău de discuție are nevoie de susținere, de un sfat, tu îi declari simplu că ai urechi, adică că ai auzit ceea ce a spus, dar nu te vei obosi să mai discuți despre asta cu el.

„Liniștește-te”

fraza7

Pronunțarea acestui imperativ cu un grad evident de indiferență, nu face decât să genereze un efect opus. Această expresie subliniează importanța problemei, iar în loc de o frază încurajatoare, tu îl pui la punct.

„Iarăși se începe…”

fraza8

Atunci când o persoană dragă are o problemă pe care o preocupă și în repetate rânduri a încercat s-o discute cu tine, dar fără vreun rezultat, la o nouă încercare, tu îi oferi un răspuns ca acesta plin de indiferență și dezgust. Problema e că cu astfel de frază nimic nu se va termina niciodată.

„La ce bun pantofii ceea scumpi sau crema care costă o avere. Tu esti frumoasă și fără ele.”

fraza9

Este o metodă convingătoare de a-l învinui pe cel de lângă tine că cheltuie banii negândit și că tu ești cea mai potrivită persoană care să-i spună ce să facă cu banii, deși realitatea este un pic altfel.

Sursa