9 sfaturi utile pentru a-ți renova locuința frumos, fără risipă de bani!

Mă numesc Natalia și acum un an am finisat cu succes renovarea propriului meu apartament. Cum se cuvine fiecărui proprietar care se respectă pe sine, am vrut să-mi transform casa într-un loc reconfortant în care să revin de fiecare dată cu sinceră și îmbătătoare plăcere, dar fără să-mi pun la bătaie sănătatea emoțională sau greutatea portmoneului.

Întotdeauna am avut impresia că renovările implică cheltuieli enorme, timp și tone de nervi irosiți, dar propria experiență m-a învățat că o abordare inteligentă poate reduce semnificativ impactul asupra finanțelor și asupra nervilor, în mod corespunzător.

Astăzi am hotărât să mă împărtășesc cu câteva trucuri și sfaturi care m-au ajutat să economisesc bani și să-mi transform apartamentul într-un cuibușor de vis.

Cum să faci rost de mobilă la preț redus?

Un prieten de-al meu, fost consilier de vânzări, mi-a dezvăluit un mic secret. Dacă ai dat de mobilierul viselor tale, nu te grăbi să scoți banii din buzunare. Încearcă să afli cine este producătorul, examinând eticheta sau apelând la un asistent de vânzări. De regulă, fiecare producător are o pagină web. Se prea poate ca aceasta să nu fie la fel de atractivă și ademenitoare ca cea a lanțului de magazine, în schimb, să fie dotată cu opțiunea de a efectua cumpărături cu amănuntul, direct de la producător/furnizor, la un preț mult mai avantajos, chiar și cu luarea în calcul a costului de livrare.

Cum să economisești la achiziția mobilierului de bucătărie?

De regulă, seturile de mobilă de bucătărie care ne fac cu ochiul în showroom-uri, sunt comercializate la prețuri exorbitante.  Pentru a le veni de hac comercianților „vicleni”, vei avea nevoie de puțină energie, spirit de observație și de mâinile unui bărbat. Astfel, am aflat că poți economisi semnificativ, cumpărând separat componentele setului preferat din diferite magazine (în funcție de necesitatea reală) și asamblându-le independent. Prin urmare, am reușit să-mi instalez mobilierul dorit, cheltuind cu 40% mai puțin, în comparație cu prețul afișat în magazin.

Ce faci atunci când îți place la nebunie un articol, dar nu și prețul acestuia?

Studiind ofertele diferitor lanțuri de magazine, am ajuns la concluzia că nu trebuie să te grăbești cu achiziția articolelor de mobilier care ți-au plăcut, imediat ce le-ai văzut. Mai devreme sau mai târziu, toate magazinele scot la reducere marfa pentru a împrospăta gama și a face loc pentru noi produse. De obicei, prețul la mobilă este actualizat în fiecare lună. În acest fel, am reușit să obțin un fotoliu care valora 400 de lei, la preț de 300.

Cum să faci ca interiorul casei tale să arate mai scump?

Soluțiile clasice sunt sinonime cu eleganța la preț redus. O față de masă albă, care acoperă o masă obișnuită își va masca foarte bine prețul. Prin urmare, dacă nu ești gata de cheltuieli substanțiale, dar visezi la un interior elegant, aruncă o privire mai atentă asupra elementelor clasice de design.

De ce detaliile minuscule sunt cele care contează?

Nu-ți fie frică să decorezi interiorul cu accesorii care „vibrează” împreună cu tot ce înseamnă identitatea ta și sunt, cu adevărat, importante pentru tine. Fie că e vorba de niște lumânări mai speciale, lămpi, scoici, jucării sau suvenire, acestea aduc culoare și profunzime casei tale, contribuind major la satisfacerea confortului tău emoțional.

Cum să economisești pe livrare?

Cu mașina ta, chiar dacă nu e foarte încăpătoare! Eu am apelat la livrare doar în cazul elementelor mari, cum sunt patul, canapeaua sau frigiderul. Adevărul e că majoritatea articolelor de uz casnic, din start sunt ambalate eficient, în cutii compacte, care pot fi lejer aranjate în cea mai obișnuită mașină.

Cât de mult contează materialul?

Atunci când alegi mobilierul și alte elemente de interior, acordă o atenție deosebită materialului din care sunt confecționate acestea. Eu am optat pentru articole din piele și lemn, deoarece sunt foarte practice și își păstrează aspectul pe termen lung. Mai mult ca atât, deseori, restaurarea unui articol vechi, din material bun, este o soluție mai bună decât un produs nou, de calitate care trezește îndoieli.

Cum să beneficiezi de aceleași servicii, dar la preț redus?

Asamblarea la domiciliu a mobilierului, ușilor, ferestrelor sau instalațiilor sanitare te va costa o avere, dacă vei efectua comanda la magazin, în momentul achiziției. Recomandarea mea este să cauți un meșter pe site-urile specializate, care va face aceleași lucruri, dar mult mai ieftin.

Nu renunța complet la soluțiile cu buget redus!

Cu puțină răbdare și spirit de observație, poți găsi o alternativă mai ieftină oricărui produs, iar mai ieftin nu înseamnă întotdeauna mai rău. Mereu am visat la o veioză cu baza din sticlă, dar modelele pe care le găseam erau mult prea scumpe. Deja mă pregăteam să achiziționez un model complet diferit, când, spre surprinderea mea, am găsit ceea ce-mi doream la un preț foarte avantajos.

Până la urmă, fiecare decide cum să-și gestioneze bugetul și cui să-i încredințeze renovarea. Dar să recunoaștem, e de două ori mai plăcut să-ți realizezi visele, făcând și niște economii.

Dar tu? Ești gata pentru o renovare cu forțele proprii sau preferi să încredințezi acest lucru profesioniștilor?