
Majoritatea nutriționiștilor sunt de acord cu faptul că dejunul trebuie să fie cel mai copios, iar cina ce mai ușoară masă din zi. Astfel, îți vei asigura necesarul de energie pentru o zi productivă, fără riscul de a acumula kilograme în plus.
Noi ți-am pregătit o listă cu alimente pe care trebuie să le mănânci la o anumită masă și îți vom spune și de ce.
Dejunul – punem organismul în funcțiune
Terciul de ovăz
Terciul de ovăz este foarte bogat în vitamine și antioxidanți. Acesta te poate proteja de diabet și de maladiile cardiovasculare, plus la toate, mai este și un dejun foarte sățios.
Ouăle
Ouăle sunt foarte nutritive, mâncând câteva la dejun îți vei asigura o doză bună de energie pentru întreaga zi și nu vei fi tentată să mănânci prea mult la mesele următoare.
Pâinea
În timp ce pânea albă este mai puțin recomandată, cea de secară este tocmai indicată datorită conținutului bogat de vitamine, minerale, proteine și fibre.
Cartoful
Cartoful este una dintre cele mai calorice legume, de aceea ar fi mai bine să fie consumată în prima parte a zilei. În cartof se conțin vitaminele C și B6, iar în coaja lui se găsește kaliul, element necesar pentru activitatea inimii.
Cașcavalul
Câteva felii de cașcaval îți vor prinde bine la micul dejun. Acesta îți va da un aport semnficativ de calciu și îți va oferi și o sațietate de durată.
Dulciurile
Pe lângă faptul că dulciurile îți vor face o dispoziție bună pentru întreaga zi, acestea îți vor pune și creierul în mișcare. De aceea, dacă vrei să mănânci o felie de tort mai bine fă-o la dejun, decât la cină, ca să nu se depună pe talie.
Boboasele
Fasolea, mazărea sau lintea sunt bogate în fier, acid folic, kaliu și magneziu. Ele ajută la reglarea metabolismului de grăsimi și zahăr.
Pranzul – contribuim la aportul de energie
Fructele
Atunci când alegi fructele ia în calcul că merele te ajută la digestie, strugurii îți intensifică activitatea creierului, iar bananele îți vor oferi energie după un efort fizic sau intelectual.
Orezul
Orezul este garnitura perfectă pentru prânz. Optează pentru cel brun, el este bogat în fosfor, magneziu, seleniu și vitamina B6. La fel, orezul reduce riscul de cancer și diabet.
Hrișca
La fel ca și orezul, hrișca este bogată în vitamine și minerale. Aceasta conține multe vitamine din grupul B și aminoacizi, fapt prin care te ajută să ai un păr și niște unghii sănătoase. Consumul regulat de hrișcă te poate feri de artrită și varice.
Carnea
Este alimentul bogat în proteine, fier, zinc, seleniu, vitaminele A,B, D și diverși aminoacizi. Este potrivită pentru prânz, deoarece îți oferă sațietate și până la culcare va reuși să se asimileze în organism ( timp de digerare până la 5 ore).
Pastele
Optează pentru pastele din făină de grâu dur și combină-le cu legume, mai puțin cu carnea, astfel, acestea îți vor aduce doar beneficii organismului.
Cina – consumăm ceva ușor și folositor organismului
Lactatele
Deșii unii preferă laptele sau iaurtul la dejun, noi ți le recomandăm pentru cină. Produsele acidolactice îți vor îmbunătăți digestia înainte de somn, iar laptele te va ajuta să te relaxezi și să adormi mai repede.
Peștele
Peștele este potrivit pentru orice masă, iar pentru cei care nu vor să se îngrașe un pește slab cu o salată la cină va fi alegerea perfectă.
Carnea de pui
Carnea albă se digeră mai ușor decât cea de porc sau de vită, de aceea este indicată la cină. Ea conține puține grăsimi și multe proteine. Pe lângă fosfor, kaliu, fier și vitamine, aceasta mai conține și triptofan, substanța care te ajută să scapi de stres și să dormi bine.
Fructele de mare
În ele se conține proteină, vitamina C și B12, iod și omega-3. Fructele de mare previn cancerul și ajută creierul să funcționeze mai productiv.
Legumele
Acestea pot fi atât un fel de bază, cât și o garnitură. Cel mai bine să le gătești la aburi sau la cuptor pentru a-și păstra maximum de vitamine. Cele mai potrivite legume pentru cină sunt: dovleceii, brocoli, morcovii, frunzele de salată și țelina.