Chiar nu au voie să reacționeze la nimic? 8 lucruri pe care nu le știai despre soldații din Garda Reginei.

Pălăriile extravagante din blană de urs, tunicile roșii, poziția rigidă și expresia serioasă a feței – acestea sunt cele mai comune asocieri, atunci când auzim de celebra Gardă a Reginei. Deși reprezintă adevărate simboluri ale regalității engleze, majoritatea din noi nu suntem la curent cu modul în care decurge rutina acestor bravi soldați.

Pentru a desființa orice stereotipuri și prejudecăți, am selectat pentru tine cele mai interesante detalii cu privire la cotidianul acestora, care-ți vor demonstra că această slujbă nu e atât de grea precum pare.

1. Întrebarea care ne frământă pe toți. Au sau nu au aceștia pauze pentru a merge la baie?

Nu este adevărat că gardienii trebuie să stea nemișcați, indiferent de circumstanțe. Aceștia pot mărșălui, din când în când, o distanță mică, însă nu-și pot părăsi niciodată postul, nici măcar pentru a folosi baia.

Ce se întâmplă dacă „afacerea” nu poate fi amânată. O rezolvă chiar acolo, la fața locului, pantalonii din lână fiind suficient de groși pentru a păstra conspirația.

2. Garda trebuie să stea în picioare 6 ore consecutiv.

Din momentul în care obține un scor acceptabil la testul BARB, soldatul este gata să se alăture Gardei. Salariul începe de la 20,4 lire sterline pe oră. Aceștia lucrează în schimburi a câte 2 ore la post, unde au posibilitatea să facă câțiva pași la fiecare zece minute. Într-o zi de muncă un soldat participă la 2 sau 3 schimburi cu pauze scurte.

3. Soldații pot fi pedepsiți dacă zâmbesc în timp ce stau la post.

Abilitatea soldaților de a rezista tentativelor nenumărate ale trecătorilor de ai face să râdă, pare aproape supranaturală. Secretul constă în motivația acestora. Dacă un gardian e surprins zâmbind în timpul serviciului, acesta poate fi penalizat cu amendă de până la 200 de lire sterline. Nimic amuzant, la urma urmei.

4. Garda Reginei nu e compusă din soldați „decorativi”.

Deși sunt în centrul atenției la toate ceremoniile regale, aceștia nu sunt deloc amatori sau animatori. Gardienii fac parte din Armata Britanică, de regulă, din trupe de infanterie antrenate, cu experiență în lupte, primele generații de soldați fiind selectate, de fapt, din rândul celor mai buni luptători. Abia cu trecerea timpului, procesul a devenit unul formal.

5. Armele acestora sunt, de fapt, goale.

Poate că unul din principalele motive pentru care Gardienii Reginei au o expresie atât de serioasă, este că nu poată arme încărcate și astfel țin potențialii agresori cât mai departe.

6. Soldații din Garda Reginei manifestă un dezgust aparte față de ploaie și căldură.

În zilele toride de vară se întâmplă frecvent ca o parte din soldați să-și piardă cunoștința. Pericolul e atât de mare, încât aceștia sunt instruiți cum să leșine corect – cu fața în jos și arma la umăr.

Lucrurile nu stau mai bine când plouă. Pălăria masivă din piele de urs devine de două ori mai grea, astfel încât chinul devine insuportabil.

7. Există și femei în rândurile Gărzii.

Deși trupele respective sunt asociate cu figuri masculine, tot mai multe femei se alătură Gărzii Reginei. Ceva mai recent, o femeie a fost aleasă pentru a conduce Garda Reginei în Palatul Buckingham.

8. Soldaților le este permis să se distreze în timpul muncii, dacă nu sunt la post.

Deși nu sunt prea zâmbitori, nu înseamnă că nu au simțul umorului.