Citește sfaturile ”Celui mai fericit om din LUME”

Care este cel mai fericit om din lume?

Matthieu Ricard, de 72 de ani, este un calugar tibetan budist, supranumit “omul cel mai fericit din lume.”

A castigat acest titlu dupa ce a participat la un studiu de 12 ani, despre influenta meditatiei si a compasiunii asupra creierului, condus de un cercetator in neurostiinta de la Universitatea din Wisconsin, Richard Davidson. Davidson a conectat la capul lui Ricard 256 de senzori si a descoperit ca atunci cand Ricard medita despre compasiune, mintea sa era neobisnuit de relaxata.

Simple Capacity explica in detaliu rezultatele:

“Scanarile au aratat ca in timpul meditatiilor despre compasiune, creierul lui Ricard produce un nivel de unde gamma” – unde asociate cu constiinta, atentia, invatarea si memoria – ‘cum nu s-a mai raportat in literatura neurostiintifica’, dupa cum spune Davidson. Scanarile au mai aratat si o activitate excesiva in cortexul stang prefrontal al creierului, spre deosebire de partea dreapta, permitandu-i sa dezvolte o capacitate anormal de mare pentru fericire si o inclinatie redusa catre negativitate.”

Ricard – care spune ca uneori mediteaza zile intregi fara sa se plictiseasca – recunoaste ca este in general o persoana fericita (desi considera ca titlul de “cel mai fericit om” este mai degraba o strategie mediatica). Intr-o discutie cu Business Insider la Forumul Economic Mondial din Davos, Elvetia, a dat urmatoarele sfaturi legate de fericire:

Nu mai gandi doar “eu, eu, eu”

Pentru Ricard, solutia este altruismul. Motivul este ca atunci cand te gandesti numai la tine, cum sa faci lucrurile sa fie mai bune doar pentru tine, devine obositor, stresant si, in cele din urma, atrage nefericirea.
“Nu este un principiu moral de baza,” explica Ricard. “Cand este vorba doar de eu, eu, eu toata ziua, devine apasator. Si esti nefericit, pentru ca tratezi intreaga lume ca si cum ar fi o amenintare sau o potentiala sursa de castig.”

Daca vrei sa fii fericit, Ricard spune ca trebuie sa faci eforturi ca sa fii “binevoitor”, ceea ce nu numai ca te va face sa te simti mai bine, dar ii va face si pe altii sa te placa mai mult.

(Nu inseamna ca trebuie sa ii lasi pe altii sa profite de pe urma ta, avertizeaza Ricard, dar in general trebuie sa te straduiesti sa fii amabil in limite rezonabile.)

“Daca ai mintea plina de bunavointa – pasiune, solidaritate … aceasta este o stare de spirit foarte sanatoasa, care aduce dupa sine prosperitate,” spune Ricard. “Asa ca si tu vei fi intr-o stare mentala mult mai buna. Corpul va fi si el mai sanatos, dupa cum s-a si demonstrat. Iar oamenii vor privi acest lucru ca pe ceva placut.”

Sigur, suna bine in teorie, dar cum poate o persoana sa fie altruista si plina de bunavointa fara sa lase ganduri egoiste sa se strecoare in suflet?