Cum preparăm orezul: reguli de bază și secrete

Îți voi spune cum să prepari orezul atât într-o cratiță, în multicooker, cât și în cuptorul cu microunde.

Cum pregătim orezul?

Dacă dorești să fierbi orezul și să nu se lipească, clătește-lsub apă rece înainte de a-l găti. Acest lucru va elimina amidonul care este responsabil pentru lipici. Clătește orezul de vreo5-6 ori, până când apa va rămâne curată. Cel mai comod este să faci asta cu o sită fină.

Unele feluri de mâncare, cum ar fi risotto, necesită orez lipicios. În acest caz, nu ar trebui să-l clătești. Ori te poți limita la o singură spălare pentru a elimina surplusurile.

Pentru a găti orezul mai repede, îl poți înmuia timp de 30-60 de minute în apă. Acest lucru va reduce timpul de gătit aproape în jumătate. Cu toate acestea, este mai bine să reduci cantitatea de apă folosită atunci când fierbi.

Câtă apă punem?

În general, se consideră că orezul are nevoie de două ori mai multă apă pentru a-l ferbe. Dar aceasta este o proporție aproximativă. Este mai bine să măsori volumul de apă pe baza tipului de orez:

– pentru bob lung – 1: 1,5-2;
– pentru bob mediu – 1: 2–2,5;
– pentru bobul rotund – 1: 2,5-3;
– pentru orezul prefiert – 1: 2;
– pentru orezul brun – 1: 2,5-3;
– pentru orez sălbatic – 1: 3.5.

Asigură-te că citești instrucțiunile de pe ambalaj. Producătorul știe exact cum a fost pregătit orezul ca să fie gata de fierbere și îți sugerează cantitatea optimă de apă pentru aceasta.

Ce adăugăm la orez?

Bineînțeles, vei avea nevoie de sare. Pentru 1 cană de orez, ¹⁄₂ linguriță este suficientă. Deși este mai bine să reglezi suma în funcție de preferințe.

Ceea ce e bine la orez, e faptul că îi poți schimba gustul foarte ușor . De exemplu, folosind următoarele condimente: șofran, curry, cardamom, zira, chimen, scorţişoară, cuișoare.

Condimentele sunt adăugate în apă în timpul gătitului sau în mâncarea deja pregătită.

De asemenea, orezul poate fi asezonat cu ierburi, coajă de citrice sau fiert în bulion de carne de pui.

Cât timp fierbem orezul?

Depinde de rețetă și de tipul orezului. Prin urmare, timpul de fierbere poate varia de la 20 la 60 de minute. Mai jos vei găsi toate detaliile.

Cum fierbi prezul în cratiță?

Este mai bine să folosești cratițe cu fundul gros: temperatura din ele este distribuită uniform.

Mai întâi, lasă apa, cu un pic de sare, să fiarbă, apoi toarnă orezul în ea. Se amestecă orezul o dată pentru a preveni lipirea boabelor de fund. Așteaptă până când vasul începe să fiarbă, reduce focul la minim și acoperă cratița cu un capac.

Nu ridica capacul în acest timp, altfel orezul va fiebe mai greu. Dacă dorești ca boabele să fie sfărâmicioase, nu le amesteca (decât prima dată). În caz contrar, boabele se vor sparge și vor elibera amidon.

Timpul mediu de fierbere în funcție de tipul de orez este:

– pentru orezul alb – 20 de minute;
– pentru orezul prefiert – 30 de minute;
– pentru cel brun – 40 de minute;
– pentru cel sălbatic – 40-60 de minute.

Cum pregătim orezul în multicooker?

Pune orezul într-un bol multicooker. Adaugă apa și condimentele dorite. Închide capacul și setează modul „Cereale”, „Orez”, „Pilaf” sau „Hrișcă”. Timpul aproximativ de gătire pentru orez este:

– pentru orezul alb – 30 de minute;
– pentru orezul prefiert – 30-40 de minute;
– pentru cel brun – 50 de minute;
– pentru cel sălbatic – 50-60 de minute.

Cum pregătim orezul în cuptorul cu microunde?

Pune orezul într-un recipient sigur pentru microunde. Este recomandabil ca orezul să nu ocupe mai mult de ¹⁄₃ din volumul vasului. Adaugă apă și condimente.

Gatește orezul alb și cel prefiert timp de 15-20 de minute la putere maxima. Apoi amestecă, acoperă și lasă să se mai coacă în cuptorul cu microunde timp de încă 5-10 minute.

Gatiti orezul brun si salbatic mai intai timp de 5 minute la putere maxima. Apoi amestecați, puneți la putere medie și fierbeți încă 20-25 de minute. Se lasă acoperit într-un cuptor cu microunde închis timp de 10-15 minute.

Dacă boabele sunt încă tari, continuă să gătiți, verificând la fiecare 1-2 minute și adăugând apă dacă este necesar.

Orezul brun și cel sălbatic se țin în microunde mai întâi timp de 5 minute la putere maximă. Apoi amesteci, pui la putere medie și fierbi încă 20-25 de minute. Se lasă acoperit într-un cuptor cu microunde timp de alte 10-15 minute.

Dacă boabele sunt încă tari, continuă să le pui la încălzit, verificând la fiecare 1-2 minute și adăugând apă, dacă este necesar.

BONUS: cum să gătești orezul pentru sushi

Pentru prepararea sushi-ului, este folosit un fel special de orez, unul japonez. Poți să-l înlocuiești cu bobul rotund obișnuit.
Înainte de gătit, orezul trebuie spălat de 5-7 ori. Este mai bine să arunci boabele plutitoare.
Se toarnă orezul spălat în apă rece într-un raport de 1: 1,5. Poți adăuga o bucată de alge marine nori în oală pentru aromă, dar îndepărteaz-o înainte de a începe a fierbe.

Orezul se fierbe sub capac: înainte de fierbere – la foc mediu, după – timp de cel puțin 15 minute. Apoi, trebuie să scoți orezul de pe aragaz și să îl lași să stea încă 15 minute.
Orezul trebuie să îl modelezi cu o fâșie specială din lemn. Pentru a-l prepara, toarnă 2 linguri de oțet de orez într-o cratiță separată, adaugă 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță de sare și încălzește amestecul la foc mediu până când ingredientele sunt complet dizolvate.
Transferă orezul într-un castron larg, toarnă peste sos și amestecați ușor cu o spatulă de lemn. După aceea, răcorește și începe să pregătești sushi.