
Fasolea, fie pregătită într-o cratiță, în multicooker sau într-o oală sub presiune, va deveni delicioasă și fragilă.
Cum se prepară fasolea
Mai întâi trebuie să verifici data de expirare. Fasolea care stau de peste un an este probabil uscată. Astfel de fasole va deveni urâtă și este puțin probabil să fie moale și delicată, indiferent de cât de mult o gătești.
Alege boabele și aruncă-le pe acelea care îți par suspecte. Apoi clătește-le bine într-o strecurătoare sub apă rece, curgătoare.
Următorul pas este înmuierea. Există câteva motive întemeiate pentru a face asta. În primul rând, fasolea pre-înmuiată se gătește mai repede, pentru că fasolea uscată va avea nevoie de 15-20 de minute în plus.
În al doilea rând, în timpul ”umflării” fasolei, oligozaharidele sunt parțial dizolvate, ceea ce determină creșterea formării gazelor în intestin.
În al treilea rând, se crede că în acest fel fasolea pierde așa-numiții antinutrienți – compuși care interferează cu absorbția nutrienților. În special, leguminoasele conțin acid fitic, care interferează cu absorbția de zinc, calciu, magneziu și fier.
Cum se înmoaie fasolea
Există două moduri.
1. Metoda lentă (sau rece)
Unii spun că acastă opțiune vindecă efectele secundare neplăcute pentru care sunt celebre leguminoasele. Cu toate acestea, tebuie să reții că asta necesită timp. Așază fasolea într-o cratiță mare, acoper-o cu apă rece și dă-o la frigider pentru 12-24 de ore.
Pentru 1 cană de fasole, ai nevoie de 5 căni de apă.
2. Metoda rapidă (sau fierbinte)
Dacă nu ai timp pentru înmuiere de lungă durată, atunci pur și simplu toarnă fasolea uscată într-o cratiță și umple-o cu apă în aceeași proporție ca și în metoda anterioară. Așteaptă sî fiarbă timp de 2-3 minute, apoi scoate tigaia de pe aragaz, acoper-o și las-o să stea cel puțin 1 oră.
Reține: volumul de fasole după înmuiere și fierbere va crește de 2-3 ori, așa că ia o oală mai mare.
Unele gospodine susțin că această metodă face fasolea mai gustoasă.
Cât timp fierbem fasolea
În funcție de metoda de gătit, fasolea va fierbe în medie 30 – 90 de minute. Dar este mai bine să ne concentrăm nu la timp, ci la aspectul boabelor.
Pentru a fi sigură că fasolea este gata, zdrobește un bob cu o furculiță sau cu degetele. Fasolea trebuie să fie moale, dar nu să se fărâmițeze de tot. Dacă boabele încă crapă, lasă-le să fiarbă și verifică iar după 10 minute.
Cum fierbem fasolea
Proporțiile apei pentru fierbere nu sunt importante. Principalul lucru este căa fasolea să foe complet acoperită.
Există un mit destul de comun, anume că sarea le oferă densitate și rigiditate, așa că adaug-o la final. De fapt, sarea nu afectează în niciun fel consistența boabelor. De asemenea, poți adăuga ierburi și condimente.
Dacă rețeta ta spune să adaugi alimente acidulate, cum ar fi suc de lămâie, vin, oțet sau roșii, fă acest lucru după ce fasolea este gata. În caz contrar, boabele pot să nu fie atât de fragede pe cât ți-ai dori.
Fasolea fiartă poate fi păstrată la frigider până la 4 zile. Este bine să folosești containere plate, de mică adâncime.
Cum fierbem fasolea în cratiță
După îmbibare, scurge apa și clătește fasolea umflată în apă curgătoare. Apoi pune-o într-o cratiță mare și toarnă apă, astfel încât să acopere complet fasolea. Adu-o la fierbere și adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui sau de măsline pentru mai puțină spumă.
Gatește boabele la foc mic timp de aproximativ o oră până când devin fragede. Nu amesteca fasolea în timpul gătitului și nu acoperi cratița cu capac. E posibil să trebuiască să adaugi apă pe parcurs.
Cum gătim fasolea în multicooker
Așază fasolea spălată într-un bol multicooker, acoper-o cu apă și pune-i capacul.
Gătește boabele pe Simmer, timp de aproximativ o oră și jumătate. La o oră după începerea fierberii, poți verifica dacă boabele sunt moi.
Cum gătim fasolea într-o oală sub presiune
Așază fasolea spălată într-o oală sub presiune și acoper-o cu apă. Vasul nu trebuie să fie plin mai mult de jumătate.
Închide capacul și pune oala la foc mare. Când aburul începe să iasă activ din supapă, micțorează focul. Lasă să fiarbă vreo 10-15 minute, apoi scoate oala de pe aragaz și las-o închisă timp de 20-30 minute, pentru ca aburul să rămână în interior.
Poftă bună!