
Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy, Grace Kelly, Marylin Monroe sau Lady Di. Aceste femei sunt considerate adevărate icoane ale stilului și modei, gustul și preferințele cărora au marcat obiceiurile vestimentare ale secolului XX și au dictat tendințele principale din industria frumuseții pentru următorii 100 de ani. Prima a propulsat în lume stilul riviera chic, cu articole lejere de plajă, pantaloni-țigaretă, maiouri în dungi și cămăși în carouri. A doua a reinventat rolul rochiei negre. A treia a instituit moda pentru blugi și bluze cu guler înalt. A patra a dat elan pantalonilor capri. A cincea a transformat fusta într-o piesă vestimentară inseparabilă de garderoba tuturor femeilor, iar a șasea ne-a învățat ce înseamnă minimalism. După cum ți-ai dat bine seama deja, articolul de astăzi este despre dive și influența acestora asupra industriei frumuseții.
Coafura Babette, rochiile în carouri și revoluția Bikini
Brigitte Bardot, care recent a împlinit 86 de ani, este o femeie de o frumusețe desăvârșită și de un talent unic de a transforma absolut tot de ce se atinge în aur. Simpla sa prezență a transformat orașul Saint Tropez într-un centru de gravitație turistică și comercială pentru întreaga Coastă de Azur.
Brigitte a fost una din primele dive care a apărut nud pe marile ecrane și, în principiu, a exploatat din plin imaginea unei femei foarte frivole și libertine. Iar când aceasta a început să apară în public cu parul liber și deranjat, societatea franceză, obișnuită până atunci cu coafuri aranjate perfect, a trecut printr-un adevărat boom stilistic, când toate femeile doreau să imite acea coafură voluminoasă, volnică și degajată, numită „Babette”, îmbinată cu un minim de machiaj pe față, preferințe care se bucură de popularitate și astăzi.
In ceea ce privește vestimentația, Brigitte era la fel de libertină, rebelă și degajată, poate chiar nițel ascetică. Aceasta purta blugi și cămăși legate la brâu, alternate cu renumitele rochii cu imprimeu în carouri, care au fost îndrăgite în întreaga lume.
Bardot a promovat, de asemenea, un costum de baie bikini (în care a pozat pentru paparazzi la Festivalul de Film de la Cannes din 1953) și în rezultat a făcut o mini revoluție în lumea modei.
Rochia ridicată a lui Marylin Monroe și bluza cu guler înalt
Vrând, nevrând – când auzi numele Marylin Monroe, prima asociere care-ți sclipește în gând este frumoasa divă în rochia sa ridicată de o gură de ventilație.
Poza a fost surprinsă în timpul filmărilor peliculei „The Seven Year Itch”, iar rochia a fost cusută de celebrul modelier de la Hollywood – William Travilla. E curios că însuși Travilla și-a caracterizat creația drept „rochie stupidă”, fiind confecționată în doar două zile din țesături de calitatea a doua, dar Marylin a transformat-o într-un articol aproape legendar.
În ținute Travilla, celebra divă a apărut în 8 filme diferite, dar cea mai vestită a fost ținuta roz din filmul „Gentlemen Prefer Blondes” – în care actrița cântă piesa „Diamonds are a girl’s best friend”. Era vorba de o rochie închisă, dar provocatoare, din mătase și satin, cu o fundă voluminoasă în spate, care până în ziua de azi e reprodusă în filme și clipuri muzicale.
In viața cotidiană, Marylin prefera soluțiile practice și culorile clasice (negru, alb, gri), care îi subliniau feminitatea, lansând moda pentru tricouri crop și bluze cu guler înalt. Multe din ele astăzi sunt vândute la licitații.
Rochia neagră și balerinii
O altă rochie renumită, de data asta neagră, a fost creată de Hubert Givenchy special pentru fermecătoarea Audrey Hepburn, și din momentul în care a fost îmbrăcată de faimoasa actriță, a devenit instantaneu sinonim cu rafinamentul și eleganța.
Grației lui Audrey, rochia teacă din satin, cu corset ajustat și mănuși până la coate din filmul „Breakfast at Tiffany’s” a fost proclamată cea mai vestită rochie neagră din lume și pare că a fost, este și va rămâne în vogă pentru totdeauna. Însăși actrița a rămas atât de încântată, încât a transferat acest stil în viața sa cotidiană, fiind surprinsă la diferite evenimente în rochia devenită legendară.
De fapt, aproape tot de ce s-a atins diva a rămas popular până în ziua de azi – bluza fără mâneci, fusta cloș cu imprimeu floral, balerinii, pălăriile, ochelarii supradimensionați și alte elemente specifice unui stil ușor parizian, toate poartă amprenta figurii sale mărețe.
Jackie, jacheta și mănușile
Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jacqueline Kennedy adora să experimenteze cu piesele vestimentare. La evenimentele de zi, aceasta apărea în compleuri cu fusta până la genunchi și mânece trei sferturi, iar la cele de seară în rochii galante, fără mâneci, completate cu mănuși până la coate. Luând în vedere statutul său, Jackie era un adevărat simbol al stilului pentru compatrioții săi.
De regulă, ținutele sale erau concepute de designerul și prietenul său de familie, Oleg Casinni, și totuși Prima Doamnă nu-și permitea să treacă cu vederea creațiile celor de la Chanel, Givenchy și Dior. Mai ales că stilul său era imitat de milioane de tinere din SUA și din întreaga lume.
Garderoba de zi cu zi a lui Jacqueline era alcătuită din compleuri cu pantaloni largi, jachete, pelerine largi, blugi și bluze cu guler înalt. Look-uri completate de ochelari supradimensionați și eșarfe Hermes.
Jacqueline nu a fost considerată niciodată un etalon al frumuseții, dar grația, stilul, identitatea și capacitatea ei de a-și sublinia demnitatea au inspirat și inspiră milioane de femei în continuare.
Perlele și pantalonii Capri
Grace Kelly, mai întâi actriță renumită, iar ulterior prințesă consort de Monaco, a instituit moda pentru pantaloni capri, rochii de tip cămașă și bijuterii din perle.
Primul care s-a lăsat cucerit de farmecul acesteia a fost celebrul regizor Alfred Hitchcock, care o numea „vulcan înfierbântat acoperit de zăpadă”, grație șuvițelor luminoase de păr, aranjate întotdeauna ideal, ținutelor simple, dar grațioase, posturii corecte și forței interioare inepuizabile. Chiar și atunci când a devenit una din cele mai adorate și consacrate vedete de la Hollywood, Grace a rămas fidelă propriilor principii, apelând la piese vestimentare laconice, cum sunt bijuteriile din perle sau cerceii cu șurub.
Ulterior, când a devenit prințesă, Kelly a propulsat moda pentru rochii de tip cămașă și pantaloni capri. Apropo, Grace și-a cunoscut viitorul soț, prințul Rainier al 3 de Monaco, la Festivalul de Film de la Cannes, unde a apărut în asemenea ținute.
Stilul simplist și magnetizant a lui Kelly a inspirat cei mai cunoscuți designeri din lume. Actriță colabora cu Cristian Dior și Yves Saint Laurent, care fiind impresionat de filmul „Mogambo” a creat o colecție în stil Safari la sfârșitul anilor 60′, iar casa de modă Hermes a numit o linie de genți în cinstea ei.
Postura dreaptă și umerii dezgoliți
O altă prințesă, Diana, a parcurs un drum lung de la o educatoare la titlu de „prințesa inimilor” și într-un final la statutul de icoană a modei. Foarte rebelă și tare de înger, Lady Di a combinat armonios senzualitatea feminină, liniile stricte și monocrome cu o doză naturală de libertinism și huliganism.
Garderoba prințesei era compusă din jachete monocrome cu o linie largă a umerilor, fuste midi, rochii strânse, adesea cu umerii goi. În afara evenimentelor și recepțiilor oficiale, Diana purta balerini sau pantofi cu toc mic. Unele din ținutele sale au devenit adevărate obiecte de cult, de exemplu, rochia de catifea de nuanță neagră-albastră confecționată de modelierul Victor Edelstein, în care Diana a dansat cu John Travolta la Casa Albă.