Lecția de viață pe care ar trebui fiecare s-o însușească!

În Aprilie 1967, la Palo Alto (California). Un profesor de liceu, pe numele său Ron Jones, le preda elevilor săi o lecţie de istorie despre Germania nazis­tă, când a fost confruntat cu o întrebare. Cum se face că germanii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au trecut cu vederea sau chiar au acceptat exterminarea a milioane de oameni?

Pentru a le explica elevilor săi despre ce a fost vorba, Ron Jones a recurs la un experiment. A pretins că formează o mişcare, Al Treilea Val, al cărei scop ar fi fost să îi înveţe pe tineri cu disciplina şi spiritul comunitar. În scurtă vreme, pe măsură ce autoritatea sa asupra elevilor devenea mai strictă, profesorul le-a dezvăluit că există şi o ideologie a mişcării. Membrii acesteia au primit legitimaţii şi au fost învăţaţi să salute cu un gest inspirat de salutul nazist.

Ora sa de istorie a devenit miscarea „Al Treilea Val”. Influentat de filosofia celui de-al Treilea Reich, profesorul a creat un mediu strict in care elevii s-au dezvoltat. In 3 zile, miscarea sa si-a marit grupul de participanti de la 30 de elevi la 200.

La un moment dat, lucrurile aproape că au scăpat de sub control. Unii membri îi turnau pe alţii la profesor. Gradul de conformism era deja îngrijorător. Copiii au devenit violenti cu cei care nu faceau parte din acest grup, nu se subordonau regulamentului de ordine interna din scoala, fapt pentru care experimentul a fost oprit dupa 5 zile de la debutul sau.

Jones s-a decis să termine experimentul chemându-i pe elevi într-o sală, sub pretextul că le va dezvălui cine este liderul secret al mişcării, la nivel naţional. După câteva minute de privit la un ecran de televizor fără nici o imagine, Jones a comunicat adunării că totul a fost o farsă destinată să le arate cum tineri altminteri normali pot fi atraşi de mişcările fasciste.