
Mai mulți bucătari profesioniști din întreaga lume s-au împărtășit cu experiența pe care au dobândit-o, petrecând ani întregi la bucătărie și au scos în evidență 10 erori frecvente, care sunt făcute atât de amatori, cât și de unii profesioniști.
Cel mai periculos element din bucătăria fiecăruia este cuțitul tocit, deoarece mânuirea unui astfel de instrument necesită mai multă forță ca de obicei și crește probabilitatea ca acesta să alunece și să provoace leziuni.
Începe curățenia imediat după gătit. Majoritatea bucatelor au nevoie de puțin timp pentru a se răci și poți folosi această „fereastră” pentru a spăla o parte din veselă. După luarea mesei, cu certitudine, nu vei regreta.
Gustă în timp ce gătești, mai ales atunci când apelezi la sare și piper. În acest fel vei evita condimentarea exagerată a alimentelor și vei simți cu propriii receptori care este savoarea potrivită.
Ia-o mai încet cu tăiatul legumelor. Dacă Gordon Ramsay taie ceapă cu viteza luminii pe Youtube, nu înseamnă că trebuie să repeți această performanță și tu!
Cel mai banal și eficient sfat, pe care toată lumea îl trece cu vederea este să urmezi în tocmai rețeta. Gătitul e mai mult știință decât artă și dacă nu adaugi ingredientele în proporții potrivite, nu te aștepta la cine știe ce capodoperă. De asemenea, fii atent la calitatea alimentelor și ingredientelor pe care le folosești.
„Un bucătar șef profesionist și un vechi prieten chimist mi-au sugerat să nu mai păstrez roșiile în frigider, fiindcă temperaturile scăzute le modifică compoziția chimică, făcându-le teribile la gust.”
Dacă în rețetă e accentuat faptul că un ingredient ce urmează a fi adăugat trebuie să fie la temperatura camerei, ai grijă să respecți acest lucru, cu precădere în cazul ouălor. În condiții optime de temperatură, acestea pot fi sparte mult mai simplu, iar gălbenușul se amestecă ușor. Astfel, dacă vrei să pregătești un cheesecake, nu adăuga ouă direct din frigider, din moment ce acestea pot întări conținutul grăsimii și pot duce la formarea de cocoloașe.
O eroare pe care milioane de oameni o comit în fiecare zi constă în adăugarea alimentelor ce urmează a fi preparate pe tigaia neîncălzită. Întotdeauna încălzește tigaia înainte de a pune ceva în ea.
Surprinzător, dar din generație în generație continuăm să amestecăm greșit preparatele pe care le gătim. Cel mai probabil, atunci când faci o supă, amesteci componența acesteia prin mișcări circulare în sens corect sau în sens invers acelor de ceasornic, nu-i așa? Ei bine, această tehnică este una greșită. Recomandarea specialiștilor în gastronomie este să începi prin mișcări circulare largi și să le îngustezi, avansând dinspre exterior spre interior. De asemenea, poți imita forma unei flori sau a cifrei 8. Nu uita să amesteci și pe verticală, inversând porțiunile mai apropiate și mai îndepărtate de sursa de căldură.
Nu uita că ordinea ingredientelor este foarte importantă. Dacă în rețetă scrie că untul și zahărul se adaugă mai întâi de toate, înseamnă că trebuie să le amesteci până se obține o cremă spumoasă. Dacă în rețetă scrie să adaugi 4 ouă, adaugă-le pe rând, pentru a fi sigur că se amestecă bine și amalgamul obținut își păstrează textura ușoară.