Omenirea nu are nevoie de oameni de ,,succes”

Succesul nu e ceva pentru care trebuie să tinzi sau să lupți. Scriitorul David Orr, într-o carte, a zis un lucru care a zguduit redacția AdMe.ru, și anume că ,,Această planetă nu are nevoie de oameni de succes”. În opinia scriitorului omenirea are o nevoie acută de filantropi, restauratori, cercetători pentru identificarea leacurilor pentru boli incurabile, povestitori și iubitori.

Această planetă are nevoie de oameni care iubesc și lângă care ai putea să fii fericit, oameni cu set de valori morale care ar fi gata să lupte pentru salvarea acestei planete. Iar din păcate, cum se exprimă David Orr, aceste calități nu interacționează cu ,,succesul” așa cum este definit de societatea actuală.

Bineînțeles, unii vor încerca să facă o distincție între lumea occidentală și celelalte țări, doar că în ultima vreme, valorile occidentale s-au infiltrat foarte bine cam peste tot, astfel aceste lucuri rămân a fi actuale peste tot.

Un lucru curios e să analizați un pic ce meserii considerați a fi meseriile de succes. Mulți o să se gândească la actori celebri, cântăreți faimoși, politicieni influenți sau top manageri, tot ce are o legătură directă cu putere, bani și faimă. Un exercițiu interesant ar fi să vă imaginați un medic de succes. Pe cine îl calificați, pe medicul ce salvează vieți prin intervenții foarte complicate la un nivel înalt sau medicul care a deschis o clinică privată și deține o afacere profitabilă. Sau pe cine calificați drept un scriitor de succes, cel ce a scris o operă care își redă niște emoții unice sau cel care vinde sute de mii de exemplare.

Aici și intervine acel paradox pe care îl evidenția David Orr, și anume, faptul că planeta nu se învârte în jurul celor pe care îi considerăm personalități de succes. Pentru că oamenii de succes nu ne învață copii în școli, nu ne tratează de boli, nu salvează planeta de încălzirea globală, nu coc pîine, nu conduc autobuze de pasageri și nu spală podeaua în oficiul dumneavoastră. Dar cei care într-adevăr fac toate aceste lucruri sunt mult mai importanți pentru societatea noastră decât întreaga armată de pop-cântăreți.

Un alt lucur curios scos în evidență este faptul că societatea confundă acest termen aplicându-l greșit. De exemplu, dacă un tată are un job care îi face plăcere, câștigă bine și are o familie pe care o iubește și este iubit este numit un bărbat de succes și nu un bărbat fericit.

Formula actuală de succes exclude fericirea din acest context. Există numeroase studii care demostrează faptul că majoritatea top-managerilot au o ușoară tendință psihopatică de a atinge un nivel cât mai mare de succes, de a concura cu oricine cu orice mijloace pentru a-și atinge scopul propus, indiferent de consecințe.

Acesta e un lucru la care ar trebui să vă gândiți atunci când apar crizele economice, războiale, conflictele interne în diverse țări, și mai ales atunci când alegeți astfel de ,,psihopați economici” în fruntea unei țări sau vă creați un model pe care doriți să-l urmați.

Lumea ,,oamenilor de succes” este una foarte mică, ei sunt înconjurați doar de partenerii de afaceri, de angajați și de alți ,,oameni de succes” care ar fi gata în orice secundă să-i ia locul. Aici nu găsești nici fericire, nici dragoste, nici frumusețe, dar găsești din plin acel ,,succes”.

Poate ar fi timpul să vă gândiți ce înseamnă în opinia dumneavoastră acest om de succes?