Pe cale de dispariție. Tradiții nupțiale la care se renunță în întreaga lume.

Majoritatea tradițiilor și obiceiurilor nupțiale își au rădăcinile înfipte adânc în trecut, atât de adânc, încât astăzi, deși se mai practică, puțini știu sau își mai amintesc de semnificația primară și sensul original al acestora, chiar dacă tradițiile continuă să trăiască.

Pornind de la această ordine de idei, am încercat să aflăm care este atitudinea tinerilor din întreaga lume față de tradițiile de nuntă care se practică în țările lor.

„În orașul de baștină al logodnicului meu există o tradiție. Dacă fratele mai mic se căsătorește înaintea fratelui mai mare, atunci cel de-al doilea trebuie să danseze în jurul unui jgheab de porc, în timp ce oaspeții aruncă bani în el. Asta mi se pare bizar și jenant, de aia nu am de gând să-i permit fratelui mai mare să facă acest lucru.”

Danemarca: „Oaspeții încep să ciocnească ușurel lingurile de pahare pentru a convinge mirii să se sărute, iar dacă încep a bate cu picioarele în podea, cei doi trebuie să se sărute sub masă. La început era foarte enervant, însă acum m-am obișnuit. ”

„Grecii sunt siguri că perlele purtate de mireasă aduc lacrimi într-o căsnicie. Basta. Eu ador perlele și nu am de gând să mă dezic de ele în această zi minunată.”

„E o tradiție veche ca oaspeții să stea în picioare atunci când iese mireasa. Niciodată nu mi-a plăcut ideea asta și am rugat ospătarii să-i prevină pe toți să stea cuminciori pe scaun. La ultima repetiție dinaintea nunții, participanții au crezut că am luat-o razna și mi-au zis că o să dăm de belea dacă vom încălca această tradiție, dar în cadrul ceremoniei propriu-zise nu s-a ridicat nimeni. Sunt mulțumită de sine.”

„Există o convingere comună că modul în care îți servești mirele cu tort în ziua nunții și felul în care te servește el pe tine, este o reprezentare a faptului cum veți avea grijă unul de altul în momentele grele și sunt ferm convinsă că acest lucru e adevărat. În ziua X, mi-am avertizat viitorul soț că dacă-mi nimerește măcar o bucățică de frișcă în nas, a doua zi depun actele la divorț. Din fericire totul a decurs bine. ”

„Îmi place enorm de mult să dansez și mi-au plăcut întotdeauna nunțile la care se dansează, dar am fost și la nunți unde doar un grup restrâns de oameni dansau, în timp ce restul oaspeților stăteau la mesele lor, așteptând momentul potrivit pentru a pleca acasă, atât de inconfortabil se simțeau. Atunci mi-am promis că la nunta mea lucrurile vor sta altfel și am organizat o petrecere discretă de seară, în aer liber, fără DJ, unde oamenii aveau posibilitatea să poarte discuții, să se plimbe sau să joace jocuri pe gazon, în loc să urmărească ringul de dans. A fost extraordinar de emoționant și distractiv.”
„Rochie albă…Urăsc albul din două motive:
1. Este plictisitor.
2. Este îngrozitor.
Majoritatea rochiilor de mireasă arată la fel. Pe lângă asta e atât de ridicol să cheltui o groază de bani pentru un articol pe care îl vei purta o singură dată în viață. Mai degrabă aș purta ceva purpuriu, cel puțin există probabilitatea să-l îmbrac și a doua oară. Voal? Știți, eu aș vrea ca lumea să-mi vadă părul. Plus la asta, la nunta mea, oaspeții  vor purta ce doresc, chiar și ceva casual, important e să fie îmbrăcați. Le voi fi recunoscătoare pentu asta.”
„Soțul meu este din India, așa că a trebuit să învăț mult despre tradițiile lor pentru a pregăti nunta. Există un obicei prin care surorile miresei fură pantofii mirelui și acesta trebuie să îi răscumpere, uneori pentru mii de dolari. Vărul meu a zis că dacă era în locul lui, ar fi preferat să rămână desculț.”
„Urăsc tradiția când mirele îndepărtează jantiera miresei și o aruncă cavalerilor de onoare, iar cel care o prinde, trebuie să o pună pe piciorul perechii sale. Oameni buni, jantiera este o lenjerie de corp și orice îndepărtare a acesteia trebuie să aibă loc abia după finisarea petrecerii!”
„Iar eu urăsc tradiția prin care tatăl însoțește mireasa la altar, din cauza originii sale. Tradiția vine din vremurile când femeia era considerată o proprietate.”
„Soția mea a refuzat să mă sărute în momentul în care am devenit oficial soț și soție, din moment ce e o persoană foarte rezervată. De asemenea, nu am avut parte de primul dans sau tradiții stupide cu tortul. Am cheltuit bani buni pentru un tort frumos și le-am permis oamenilor să-l mănânce.”
„Nunta mea a fost una obișnuită, cu excepția jurămintelor, la care am renunțat. Îmi iubesc nespus soțul, dar nu-mi place să promit fel de fel de lucruri stupide, formale și nu am făcut asta din principiu. La 20 de ani de la căsătorie, atunci când ne mai certăm, soțul mă tachinează – Au nu ai promis tu să mă iubești atât în momentele ușoare, cât și în clipele grele… stai, tu nu ai promis – după care râde.”
„În ziua nunții, înainte ca soția mea să părăsească casa părintească, rudele i-au agățat o panglică roșie în jurul taliei pentru a simboliza castitatea ei. Ulterior, doar mirele are dreptul să dezlege acest nod”
„Împreună cu soțul meu, am decis să renunțăm la o nuntă tradițională cu mulți invitați, în pofida presiunii din partea familiilor noastre. Astfel, ne-am căsătorit, am închiriat o cameră într-un hotel de 5 stele, am luat cina într-un restaurant elegant și am petrecut toată seara plimbându-ne prin oraș unul în compania altuia. Nu am regretat niciodată. Consider că rudele trebuie să respecte decizia mirilor.”
„În Rusia există tradiția de a răscumpăra mireasa. Din fericire, nimănui nu i-a plăcut această tradiție, așa că am ignorat-o. Cred că e o lipsă de respect față de femei.”
„În loc de nuntă am plecat într-o vacanță de 10 zile la Paris. Rudele ne-au prezis o căsnicie scurtă, dar suntem împreună de 37 de ani.”