
Un mod sănătos de viață, implică un mod activ de viață. Acesta are un impact semnificativ asupra funcționării celulelor nervoase, mai ales, la o vârstă înaintată. Activitatea fizică are legătură directă cu gândirea și capacitatea de concentrare.

Un experiment efectuat pe șobolani a demonstrat că exercițiile fizice efectuate în timpul tinereții, pot influența asupra creierului, chiar și la bătrânețe. Acest lucru poate crea o barieră de protecție creierului și previne dereglările nervoase.
Majoritatea oamenilor ajunși la vârsta de 40 de ani înțeleg că capacitatea creierului nu mai este cea de altă dată. Încep să apară probleme legate de memorie sau capacitatea de concentrare. Avem mai des nevoie de odihnă și somn liniștit. Uneori, chiar și 8 ore de somn sunt insuficiente, apar dereglări emoționale.
Specialiștii numesc acest proces ”rezerva cognitivă” și ei se întreabă dacă putem anticipa acest lucru. Desigur, ei au găsit răspuns! Activitățile fizice, în special, cele realizate în aer liber: alergarea, aerobica, jogging-ul sunt ideale. Ele stimulează neurogeneza, adică crearea de celule noi necesare creierului și hippocampusului- partea creierului responsabilă de învățare și memorie. Exercițiile fizice, de asemenea, ajută la oxigenarea creierului.
Este important ca atunci cât suntem tineri să avem un regim echilibrat de viață și să facem mult sport. De ce? Pentru că, creierul tânăr este unul activ și răspunde ușor la diverși stimuli. Acesta are un efect de lungă durată și va contribui la o bună funcționare a creierului și la etape mai înaintate.
Mai multe experimente au demonstrat că exercițiul fizic într-un stadiu incipient al vieții poate ajuta la crearea unei ”rezerve cognitive”. Așadar, cei care sunt activi în timpul adolescenței au șanse mari de reușită pe viitor. ”O minte sănătoasă într-un corp sănătos”- este mai mult decât un adevăr!