8 cazuri când NU trebuie să te scuzi

Nu trebuie să iei asupra ta problemele altor persoane și sentimentele de vinovăție neîntemeiate.

Pentru ce să nu te scuzi niciodată:

1. Pentru că ai spus ”NU”.

Ai dreptul de a refuza aproape orice cerere, ofertă sau rugăminte. Dacă sarcina nu face parte din responsabilitățile tale sau dacă nu ai făcut niciodată promisiuni persoanei, atunci nu trebuie să te scuzi pentru „nu” sau să te simți vinovat.

– Ți se cere să rămâi târziu la serviciu, însă ești foarte obosit și vrei să ajungi acasă cât mai curând posibil? ”Nu, nu pot, am alte planuri.”
– Cineva încearcă să te cunoască dar tu nu vrei o relație sau nu îți place persoana? ”Nu, asta nu mă interesează. Toate cele bune.”
– O cunoștință vrea să-l ajuți să mute lucruri, dar tu ai plănuit să mergi undeva să te relaxezi în această zi? „Nu ne reușește. Dar iată telefonul unui excelent transportator.

Mulți sunt învățați din copilărie să fie băieți și fete exemplare, cărora le este teribil de frică de a-i supăra pe alții și ar prefera să-și sacrifice timpul și confortul decât să refuze. Prin urmare, încercăm să netezim cumva răspunsul negativ cu scuze și iar scuze. Dar acest lucru nu este deloc necesar și, uneori, chiar dăunător: dacă interlocutorul tău este un manipulator, el va încerca să profite de slăbiciunea ta pentru a mai insista pe viitor.

Desigur, nu trebuie să uiți că regula funcționează în ambele sensuri. De asemenea, alte persoane au dreptul să te refuze, iar „nu”-ul lor ar trebui acceptat cu calm.

2. Pentru că nu ai fost la înălțimea așteptărilor cuiva.

Acest punct este oarecum similar cu primul: dacă nu le-ai promis oamenilor nimic, nu ar trebui să-ți ceri scuze pentru iluziile lor spulberate. Fie că părinții cred că ești obligat să trăiești conform planului lor, un partener care vrea să te încadreze în rolul soției sau soțului ideal, un prieten care a decis că vei împărtăși întotdeauna toate interesele și opiniile sale.

Imaginea ta pe care o persoană și-a creat-o în cap și așteptările sale nu sunt responsabilitatea ta (cu excepția cazului în care, bineînțeles, l-ai înșelat în mod deliberat). Nu ești obligat să slujești interesele altora și să te adaptezi dorințelor lor, chiar dacă aceștia se supără, te presează și încearcă să insufle un sentiment de vinovăție.

3. Pentru că cheltui bani pentru tine.

Unii oameni se simt egoiști când cumpără ceva pentru propriile nevoi, chiar dacă este cel mai necesar. Li se pare că toți banii ar trebui investiți în familie: în educația copiilor, în ipoteci, în vacanțe comune.

Dar să te mulțumești și cu atât mai mult să cumperi ceva de bază, cum ar fi haine, încălțăminte sau medicamente, este absolut normal. Da, există situații în care o familie are dificultăți financiare grave și, după ce ați cumpărat un tort și o ceașcă de ceai într-o cafenea, îi veți lăsa pe cei dragi fără cină. Dar dacă nimeni nu moare de foame sau are datorii, atunci nu este nevoie să-ți ceri scuze pentru cheltuielile pe tine.

4. Pentru că părerea ta e diferită de a celorlalți.

Perspectiva ta asupra vieții poate să nu se potrivească cu cea a colegilor, prietenilor și celor dragi. Să presupunem că nu-ți place să mergi la petreceri corporative, să nu sărbătorești festivitățile tradiționale și să privești evenimentele politice diferit de cei din jurul tău. În unele situații, poți să te abții de la comentarii, dar uneori trebuie să-ți declari poziția și să o aperi.

Dacă în același timp te comporți corect, nu fi nepoliticos, nu impune punctul tău de vedere nimănui, nu ai pentru ce să-ți ceri scuze. Tu doar îți exprimi părerea și nu ar trebui să te simți jenat de aceasta.

5. Pentru că oamenii își fac propria sarcină.

Odată ajunsă într-un salon manichiură, am auzit un client, care stătea la masă cu stilistul, cum și-a început scuzele: „Scuză-mă, nu am mai făcut nimic cu unghiile de mult, cuticulele mele au crescut foarte mult”. Dar în astfel de situații, pur și simplu nu este nevoie să te scuzi. Persoana face serviciul pe care l-ai plătit, nu îți face o favoare. Este puțin probabil să te scuzi chirurgului pentru apendicele inflamat sau profesorului pentru că nu îi cunoașteți subiectul.

6. Pentru că pui punct relațiilor toxice.

Dacă ai ghinion și ești victima unui tiran și aunui manipulator, fie că ești un prieten, o rudă sau o persoană dragă, nu ești de vină pentru ceea ce s-a întâmplat. Când cineva provoacă dureri morale sau fizice altuia, vinovatul este întotdeauna agresorul, nu victima. Ieșirea dintr-o astfel de relație este singura decizie corectă. Dar cu siguranță nu ar trebui să te scuzi pentru că nu mai dorești să înduri suferința. Chiar dacă încearcă să-ți demonstreze contrariul.

7. Pentru că vrei să stai singur.

Solitudinea ajută la organizarea gândurilor și sentimentelor. Medicii Solitude as an Approach to Affective Self‑Regulation și psihologii The Importance of Being Alone sunt de acord că fiecare persoană trebuie să petreacă periodic timp cu sine. Prin urmare, refuzul tău de a merge la o petrecere zgomotoasă sau dorința de a te plimba singur în parc nu este un motiv pentru a te simți vinovat și de a te scuza prietenilor sau familiei.

8. Pentru comportamentul altora.

Ești responsabil doar pentru propriile acțiuni, iar comportamentul altor oameni nu depinde de tine . Așadar, dacă prietenul, ruda sau chiar un adult face ceva greșit – minte, jignește, se comportă urât, această persoană ar trebui să se scuze de unul singur pentru ceea ce s-a întâmplat.

Ce să spui în loc de scuze?

Se întâmplă să nu-ți simți vinovăția și să nu ai absolut nimic de scuzat. Dar, totuși, dorelti să atenuezi cumva o respingere sau o situație neplăcută. Iată ce poți face:

– Exprimă regretul: „Îmi pare foarte rău că nu te pot ajuta.”
– Recunoaște emoțiile interlocutorului: „Înțeleg că ești foarte supărat pentru că nu pot veni, aș fi și eu întristat de acest lucru”.
– Sugerează o alternativă: „Astăzi nu voi putea sta cu copilul tău. Dar sora mea poate rămâne cu el: nu se supără„.