Și vedetele greșesc câteodată. 7 gafe vestimentare făcute de femei celebre ale secolului XX.

Admirând fotografiile femeilor care au marcat moda generației lor și sunt considerate etalon al stilului și eleganței până în prezent, involuntar, ai senzația că te apropii de o frumusețe sublimă, absolută și incontestabilă. Un cadru îl schimbă pe altul, dar imaginea rămâne aceeași – aspect impecabil, autentic, celest, fără nici o aluzie la lipsă de gust sau trivilialitate.

Uitându-te la senina Marylin Monroe în rochie albă ca neaua, la inocenta Audrey Hepburn cu un portțigaret alungit și finuț, la focoasa Brigitte Bardot pictată de soare în briza mării, ai putea crede că stai față în față cu o eleganță castă, autentică, neprihănită, dar oare așa au stat lucrurile întotdeauna?

Să știi că totul nu a fost chiar atât de roz! Nimeni nu pune la îndoială măreția acestor femei superbe, care au marcat epoca în care au trăit și rămân icoane ale stilului până în prezent, dar hai să nu romantizăm prea tare trecutul, care, surprinzător sau nu, avea și el propriile carențe ce au fost lăsate uitării. Vrând, nevrând, timpul separă neghina de grâu și cine știe? poate peste câteva decenii vom admira portretele lui Kim Kardashian sau Bella Hadid cu aceeași încântare cu care admirăm astăzi portretele divelor care au marcat moda secolului XX.

Bine, chiar dacă nimeni nu-și mai amintește de bilele negre și ținutele controversate din colecția acestor femei, arhivele, viclean și taciturn păstrează totul, astfel încât, astăzi nu ne mai poate opri nimic să aruncăm o privire asupra ținutelor, despre care aceste celebrități ar fi preferat să uite. Nu, nu pentru a desființa succesul lor (nici nu ne-ar fi reușit vreodată), ci pentru a-ți aminti de un simplu adevăr – nimeni nu e imun la greșeli. În cele din urmă, noțiunea de stil fiind mai mult despre identitate și personalitate, decât despre haine.

Hai să începem cu Marylin. A spune că frumoasa blondă știa mai bine ca oricine cum să-și transforme dezavantajele în avantaje, înseamnă a nu spune nimic. Totuși, cum crezi? Care ar fi reacția presei contemporane la o asemenea ținută din partea unei dive de cinema. Probabil, în cel mai bun caz, experții în relații publice i-ar sugera să urmeze o dietă și să-și cumpere articole care să-i corecteze silueta. Iar adepții mișcării body positivity ar organiza flash mob-uri contra standardelor impuse de industria frumuseții. Din fericire, tensiunile virtuale nu erau la ordinea zilei în secolul trecut, iar Marylin putea să promoveze feminitatea autentică, fără să fie blamată.

De gafe vestimentare a avut parte până și impecabila Jacqueline Kennedy. Până a găsi echilibrul și a deveni un etalon al stilului, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ale Americii a comis-o în repetate rânduri, iar cea mai neinspirată ținută din spusele ei, a fost chiar rochia sa de mireasă, aparent, cea mai importantă ținută din viața oricărei femei. Ulterior, Jackie numea acest articol luxuriant, nimic altceva decât o bucată pompoasă de abajur.

Femeia a regretat de nenumărate ori că a urmat exemplul mamei sale, alegând o opțiune atât de tradițională, în timp ce în realitate visa la o soluție mult mai laconică, care să-i evidențieze eleganța, suplețea și figura, stil care, cu timpul, a făcut-o renumită.

Controversată a fost și rochia de mireasă a uneia din cele mai fine femei din întreaga istorie a industriei frumuseței – Audrey Hepburn. Mai bine zis, una din ținutele sale de nuntă, un set produs de Hubert de Givenchy pentru a doua căsătorie a vedetei, atunci când aceasta avea deja 40 de ani. Iar moda întotdeauna a fost destul de contrastantă prin specificul său, pe de o parte fiind eliberată de convenții, iar pe de alta, rămânând influențată de anumite norme sociale, astfel încât fustele scurte, ținutele roz sau ciorapii de mătase în culori juvenile, rămân să fie considerate apanajul domnișoarelor, motiv pentru care Audrey a avut de suferit.

Dacă crezi că gafele vestimentare au început să bântuie Familia Regală o dată cu apariția lui Meghan Markle, te înșeli amarnic. Proclamată etalon al stilului, prințesa Diana, greșea și ea câteodată, până la urmă, tot om era. Primul eșec simțitor (deja tradițional pentru astăzi) a fost în ziua nunții. Se pare că celebritățile de categoria A+ rămân la fel de emoționate ca oamenii de rând când este vorba de căsătorie.

Dar ciudățeniile nu s-au limitat doar la rochia de mireasă. Lady Di avea o pasiune bizară pentru ciorapi colorați, care îi făceau picioarele zvelte să arate ridicol. Dar cine suntem noi să o judecăm?

Prințesa de Wales, deseori, alegea ținute care stârneau polemici aprinse în presă. Începând cu rochii în culoarea zefirului, potrivite pentru fetițe de grădiniță și terminând cu ținute glamour în stilul lui Elvis Presley.

Totuși, asta nu a împiedicat-o să devină etalon pentru o întreagă generație. De ce? Pentru că stilul nu se referă doar la haine și e mai mult despre identitate, demnitate, talent, charismă și personalitate, moda fiind doar un instrument.